Ey çocuk inan ki güleceksin bir gün

20 yıllık müzik hayatında 10’dan fazla şarkısını Filistin’e adayan Rapçi Mirac, yeni şarkısını Gazze’ye ithaf etti. Mirac, sokakta şarkı söyleyen çocukların videosunun üzerine, “Ey çocuk inan ki güleceksin bir gün, o günler geçecek bitecek bu sürgün, yanına kalmayan zalimin zulmüdür, tüm dünya böyle bilsin Filistin özgürdür” sözlerini yazdı.

Sevda Dursun
Mirac.

Rap müziği sanatçısı Mirac, yeni yaptığı bestesiyle Filistinli çocukların sesini duyurdu. 20 yıllık müzik hayatında 10’dan fazla şarkısıyla Filistin’den, İsrail ve Amerika’nın zalimliğinden bahseden, Mescid-i Aksâ sevgisini ismine taşıyan sanatçı, yeni yaptığı şarkısında “Filistin özgürdür” dedi. Sokakta şarkı söyleyen çocukların videosunun üzerine, “Ey çocuk inan ki güleceksin bir gün, o günler geçecek bitecek bu sürgün, yanına kalmayan zalimin zulmüdür, tüm dünya böyle bilsin Filistin özgürdür” sözlerini yazan şarkıcı, “Benim elimden müzik yapmak geliyor ve bu şekilde tepkimi dile getiriyorum” dedi.

BEKLENEN ŞARKI GELDİ

2019 yılında Kudüs’e birlikte yolculuk yapmış ve bir rap şarkıcısının Kudüs hassasiyeti beni o zaman da etkilemişti. Sadece belli bir kitlenin ilgi alanına giren Filistin, çocukluğundan beri onun ilgi alanıydı. Hatta 15-16 yaşlarında rap müziğe başladığında ismini Mescid,i Aksa’yı simgeleyen, Mirac’ın anıtı anlamında “Mozole Mirac” koymuştu. Daha sonra Mirac olarak kısalttı. İsrail’in Gazze’de yaptığı apaçık soykırımın üzerine sosyal medyalarından paylaşım yapsa bile, onu tanıyanlar, Filistin’le ilgili bir beste bekliyordu. Nihayet beklediğimiz beste geldi ve ülkemizde Filistin’e karşı suskun olan rap dünyasından bir ses çıktı. Hemen arayıp, kendisinden şarkının çıkış hikayesini anlatmasını istedim.

Kudüs’ten döndükten sonra hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını söyleyen Mirac, “Geçtiğimiz günlerde bir kardeşimiz Filistinli çocukların şarkı söylediği videoyu bana gönderip, bununla ilgili bir şeyler yapıp yapamayacağımı sordu. Şarkının melodisi çok hoşuma gitti. Kız bunu çıplak sesiyle sokakta söylüyor ve diğer çocuklar da ona eşlik ediyordu. Gürültüleri azalttım, sesi temizledim, buna bir altyapı yaptım. Üzerine de videosunu çekerek hissettiklerimi söyledim. Daha sonra böyle bir içerik ortaya çıktı” şeklinde anlatıyor.

BAŞIMA NE GELİRSE GELSİN ANLATACAĞIM

Filistin’le ilgili ilk şarkısını 2005 yılında yaptığını dile getiren Mirac, “Öncelikle dünyanın neresinde olursa olsun insan olduğum için bu zulme karşı çıkıyorum. Çocukluğumda sırtı dönük Hanzala karakterinden çok etkilenmiştim. Benim ilgim o zamandan başlıyor. Daha sonra yapmış olduğum müziklerle bu konuya dikkat çekmeye başladım. Orası yüz sene önce benim toprağımdı ve beni ilgilendiren bir konuydu, şu anda da bir Türk ve Müslüman olarak beni ilgilendiriyor. O yüzden de ne olursa olsun, başıma ne gelecekse gelsin ben duruşumu, tavrımı, düşüncelerimi anlatmaya devam eden özgür bir müzisyen olacağım” diyor.

Tüm dünyayı baskı altına alan İsrail ve küresel destekçileri, Filistin’e destek olan sanatçılara yaptırım uygulamaya devam ederken, sosyal medyada Filistin’i destekleyen içeriklerden dolayı hesaplar kısıtlanıp kapatılırken, Mirac, “Maddiyat her türlü yerine gelir, ama insanlığımızı kaybettiğimiz zaman geriye kalan hiçbir şeyin kıymeti kalmıyor” sözleriyle bildiği yoldan şaşmayacağını açıklıyor.

ÇOCUKLAR DAHA UMUTLU

“İsrail çocukları öldürerek umutlarımızı kırmak istiyor” diyen ünlü sanatçı, öncelikle bir baba olarak çocuklara yapılanların kendisini çok üzdüğünü ifade ediyor. Videodaki çocuğun sözlerinden de etkilenmemek mümkün değil. Şöyle diyor çocuk: “Filistin, sana yıllarımı vereceğim, hayatımı sana feda edeceğim. Katliamlara, zincirlere, zalimlere rağmen güneşin doğacak. Filistin, gözyaşların boğarken kendime soruyorum, bu çocuk neden bu kadar genç ölmek zorunda? Hatırası bizimle yaşayacak.” Çocukların yetişkinlerden daha umutlu ve güçlü olduğunu belirten Mirac, “O çocuk üzerinden Filistin halkına ve bütün dünyaya seslenmek istedim. Umuyorum ki ulaşması gereken yerlere ulaşır ve bir nebze olsun hepimize şifa olur” ifadelerini kullanıyor.

HAYAT
Gastronomi meraklıları Şile Yeryüzü Pazarı’nda kutlanan Toprak Ana Günü'nde buluştu

HAYAT
Mardin'de Roma Roma dönemine ait villa kalıntısı'nda deniz canlıları figürlü mozaikler bulundu: Bu bölgede bir ilk

HAYAT
Devlet sanatçısı Prof. Dr. Nevzat Atlığ vefat etti