Fıtıktan korunmak için günde 10 bin adım şart

Spor ve hareketsiz yaşam vücutta adaleleri zayıflatarak bel ve boyun fıtıklarına sebep oluyor. Adaleleri güçlü tutmanın tek yolu hareket ve egzersizdir. Günlük 10 bin adım atmak çok önemli. Bu da normal tempoda 1 saatlik yürüyüşe tekamül eder, hiç spor yapamıyorsanız bunu yapmanız şarttır.

Yeni Şafak
Fıtıktan korunmak için günlük 10 bin adım, normal tempoda en az 1 saat yürümek gerekiyor.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. N. İrfan Ünver, bel ve boyun fıtıklarından korunmanın yöntemlerini anlattı.Bel ve boyun fıtıklarının son yıllarda çok sık görüldüğünü ifade eden Ünver, bunun sebebinin hareketsiz yaşam sonucu zayıflayan adaleler olduğunu ifade etti. Hareketsiz yaşama vurgu yapan Ünver, “İnsanlar artık hareketsizleşti. Önceden beden gücü ile çalışılırken, şimdi insanlar ya masa başı çalışıyor ya da bir makineyi yöneten kişi durumunda. Ulaşımlarını kendi araçları ya da toplu taşıma ile yapıyorlar. Sabah 08.00’den akşam 17.00’ye kadar masa başına bağımlı hareketsiz bir yaşam yaşıyorlar. Bu da boyun, sırt, bel ve genel anlamda adaleleri zayıflatıyor” diye konuştu.

45 dakikada bir 15 dakika ara verin

Adalelerdeki zayıflamanın bel ve boyun fıtıklarına sebep olduğunu söyleyen Ünver, “İnsanlar spor ve hareketten uzak kaldığı için adale grupları zayıflıyor. Kas ve iskelet sisteminde de zayıflamalar oluyor. Beklenmedik ters bir hareket, ağır kaldırma, düşme gibi sebeplerle boyun ve bel fıtıkları kolaylıkla oluşuyor. Öğrenciler nasıl ders aralarında teneffüs yapıyorsa, masa başı çalışanların da 45 dakika arayla, 10-15 dakikalık aralar vermeleri, kalkıp biraz yürümeleri gerekiyor. Mutlaka sporla ilgilenmeleri ve yürüyüş yapmaları gerekiyor. Adaleleri güçlü tutmanın tek yolu hareket ve egzersizdir. Bilinçli, programlı şekilde egzersizler yapılmalı. Bir fizik tedavi uzmanı, bir spor hekimi veya spor eğitimi almış hocalar eşliğinde yaşa göre spor yapılmalı. Günlük 10 bin adım atmak çok önemli. Bu da normal tempoda 1 saatlik yürüyüşe tekamül eder. Hiç spor yapamıyorlarsa bunu yapmak şart” ifadelerini kullandı.

Ameliyatsız tedavi mümkün

Bel ve boyun fıtığı teşhisinden söz eden Ünver, “Öncelikle hastanın fizik muayenesini yapıyoruz. Fizik muayenede duyu kaybı, güç kaybı var mı bunlara bakıyoruz. Röntgen, MR, gerekirse EMG gibi tetkikleri yapıyoruz. Fıtığın oluş yeri, şekli ve durumunu bu yöntemlerle öğreniyoruz. Yüzde 85-90 oranındaki fıtık hastalığı ilaç tedavisi, korse ve fizik tedavi ile iyileşmekte. Yüzde 8-10 oranındaki fıtıklar ameliyatı gerektirmektedir. Cerrahi sınırda olan hastaları beyin ve sinir cerrahi uzmanına ameliyat için yönlendiriyoruz” dedi.

Yeni cihazlarla tedavi imkanı

Ünver, tedavi yöntemleri hakkında bilgi vererek, şunları söyledi:

HAYAT
Metabolizmayı hızlandıran ve yavaşlatan faktörler

HAYAT
En faydalı 6 yaz meyvesi

HAYAT
Unutkanlığın sebepleri nelerdir?

HAYAT
Obezite ameliyatı kimler olabilir?