Gençlik iksiri mucizevi bitki

Daha çok Kayseri'nin Bünyan ilçesi ile civarında yetişen 'gilaburu' bitkisi böbrek taşı düşürmeye iyi geliyor, ağrı kesiyor. Çeşitli isimlerle anılan gilaburu, içeriğindeki mineraller ve asit dolayısıyla 'gençlik iksiri' olarak da anılıyor. Özelliği bilimsel olarak kanıtlanan bitki eczanelerde takviye edici gıda olarak satılıyor.

Yeni Şafak
Kış aylarında meyvesi ezilen gilaburu tatlandırılarak meyve suyu şeklinde içiliyor.

Yoğunlukla Kayseri'nin Bünyan ilçesi ile civarında yetişen ve "gilaburu" bitkisi, böbrek taşı düşürme ve ağrı kesici özelliğinin bilimsel olarak kanıtlanmasıyla eczanelerde takviye edici gıda olarak satılıyor.

Özellikle böbrek taşı hastalarının yakından tanıdığı, Türkiye'nin farklı bölgelerinde "gilabolu, gilaboru, giraboru, kirabolu, frenk üzümü" gibi çeşitli isimlerle anılan gilaburu, içeriğindeki mineraller ve asit dolayısıyla "gençlik iksiri" olarak da anılıyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/10/31/10/48/resized_f8d18-3768bb59g2.jpg

Meyve suyu olarak tüketiliyor

Üzüme benzeyen kırmızı meyvesi ve çalı şeklinde bitkisiyle bilinen gilaburu, yöre halkı tarafından toplanıyor ve meyve suyu olarak tüketiliyor.

Ekim ayının ilk haftasında hasadı tamamlanan gilaburu, salamura olması için şişelere doldurularak bekletiliyor. Kış aylarında meyvesi ezilen gilaburu tatlandırılarak meyve suyu şeklinde içiliyor.

Bazı firmalarca işlenen gilaburu, içecek olarak raflarda, lokantalarda yerini alırken, ilçe halkı tarafından da yol kenarlarında satılıyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/10/31/10/48/resized_7e46b-dda34215g3.jpg

Birçok hastalığın tedavisinde kullanılıyor

Bünyan Belediye Başkanı Şinasi Gülcüoğlu, ilçeye özgü aromatik bir meyve olan gilaburunun Coğrafi işareti için de başvuruda bulunduklarını hatırlatarak, gilaburunun tıp otoriterilerinin de kabul ettiği birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını dile getirdi.

Ankara Üniversitesi'nin gilaburu üzerinde çeşitli çalışmaları olduğunu anlatan Gülcüoğlu, şunları kaydetti:

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/10/31/10/49/resized_aef51-37a3f338g1.jpg

Kayseri'de yetişiyor, Amerika'da satılıyor

Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülçin Saltan İşcan da gilaburu bitkisi üzerinde 2006 yılından bu yana çalıştıklarını söyledi.

Bitkinin halk arasındaki geleneksel kullanımını bilimsel olarak incelediklerini anlatan İşcan, şöyle konuştu:

HAYAT
Ömrünüzün uzaması için zeytin ve zeytinyağı tüketin

HAYAT
Bitkisel tıbbi ürün üreten firmalara büyük kolaylık

HAYAT
Astımı erken tanı ve tedavi edilen çocuk daha başarılı