Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir?

TRT1'in sevilen dizisi Diriliş Ertuğrul'da Sultan I. Alaattin Keykubat’ın ölümünden sonra başa oğlu Gıyaseddin Keyhüsrev geçiyor. Şehzade Gıyaseddin Keyhüsrev'in gelmesiyle hayatı ölümü merak edilmeye başlandı. Devletimize birçok büyük mimarlık eserler inşa ettiren Keyhüsrev hakkında ayrıntılı detayları derledik. Peki Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir? İşte detaylar...

Yeni Şafak
I. Alaattin Keykubat’ın oğlu Gıyaseddin Keyhüsrev.

Gıyaseddin Keyhüsrev, I. Alaattin Keykubat’ın büyük oğludur. 1237’de ölünce sağlığında veliaht seçtiği oğlu Kılıç Arslan’ın yerine devlet adamları, komutanların baskısıyla II. Gıyasettin’i Selçuklu tahtına çıkardı.

Eyyubilerle olan ilişkilerini siyasal evliliklerle güçlendirdi. Vezir Sadettin Köpek, Kubadabad Sarayı’nda sultanın önünde öldürüldü. İşte Gıyaseddin Keyhüsrev'in biyografisi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/03/01/11/49/resized_f73dd-1ef44245ekranresmi20180227153342jpgnmvh1mh7.jpg

Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir?

II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in 1221 yılında doğduğu tahmin ediliyor. Babası I. Alaeddin Keykubad, annesi “Mahperi Sultan” olarak da bilinen Hunat Hatun. 1128'de Mengüçoğlu Beyliği'ni ortadan kaldırıp topraklarını ülkesine katan Alaaeddin Keykubat, onu Erzincan iline melik atayarak atabeyi Mübarizeddin Ertokuş'la birlikte Erzincan'a gönderdi. Melikliğinin ilk yıllarında Trabzon'u kuşattı.

Kardeşinin tarafını tutan Harezm emirlerine karşı mücadeleye girişti; onları kendisine biat etmek zorunda bıraktı. Dımaşk (Şam) ve Halep Eyyubi hükümdarları ile babasının zamanında yapılan tabiiyet anlaşmalarını yeniledi. Halep Eyyubi hükümdarının kızı ile evlenmek, kendi kız kardeşini ise onunla evlendirmek yoluyla akrabalık kurdu. Çok geçmeden diğer Eyyubi hükümdarları ve Artuklular da kendisine bağlı oldu.

Daha önce yönetimde etkili olan emirlerin yeniden işbaşına geçmesiyle devlet eski düzenine kavuştu, dış ilişkileri düzeldi. Eyyubi melikleri, İznik'te hüküm süren Bizans imparatorları (İznik İmparatorluğu) ve Kilikya ile Mardin Artukluları II. Keyhüsrev'e bağlılıklarını sürdürdüler. 1240'ta Diyarbakır, Türkiye Selçuklularının eline geçti.

Gıyaseddin Keyhüsrev'in ölümü

Amasya'da bulunan Vezir Mühezzebüddin Ali Moğol komutanı Baycu Noyan'a gidip Selçukluları Moğollara vergi verir bağımlı bir devlet haline getiren ağır bir anlaşma imzaladı.

Moğollarla barışın sağlanmasının ardından Konya'ya dönen sultan bundan sonra devlet işlerini bütünüyle veziri Şemseddin İsfahani'ye bıraktı. Vezir, Sultanın ailesini Moğollar'a teslim etmiş olan Ermeni Krallığı üzerine sefere çıkarak Tarsus'u kuşattı.

HAYAT
Hasan Küçükçetin Diriliş Ertuğrul kadrosuna dahil oldu

HAYAT
Sultan Abdülhamit Han kimdir?

HAYAT
Çağ açıp çağ kapatan sultan: Fatih Sultan Mehmet