Her 100 kişiden 90'ında çürük diş var

Türkiye'de yapılan ağız diş sağlığı araştırmasında yetişkin her 100 kişiden 90'ında çürük diş, 85'inde ise diş eti hastalığının mevcut olduğu açıklandı.

Yeni Şafak
Yapılan araştırmalarda Türkiye'de her 100 kişiden 90'ının ağzında çürük diş olduğu anlaşıldı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Serpil Karaoğlanoğlu, Türkiye'de ağız diş sağlığı araştırma sonuçlarının, diş ve diş eti hastalıklarının yaygın olduğunu gösterdiğini belirterek, "Yetişkin her 100 kişiden 90'ında çürük diş, 85'inde ise diş eti hastalığı mevcuttur" dedi.

Prof. Dr. Karaoğlanoğlu, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, Türkiye'de bilimsel diş hekimliğinin kuruluşunun 110. yılının kutlandığını dile getirerek, 110 yılda meslekle ve toplum ağız diş sağlığı ile ilgili önemli değişimler ve kazanımların olduğunu söyledi.

Ağız ve diş sağlığı tam olan bir toplum oluşturmak zorundayız

Prof. Dr. Serpil Karaoğlanoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün hali hazırda var olan 65 yaş üstü nüfus sayısını 600 milyon olarak açıkladığına işaret ederek, şunları kaydetti:

Koruyucu ve önleyici sağlık politikaları oluşturulmalıdır

Diş çürüğü oranının, birçok hastalıkta olduğu gibi ailelerin sosyoekonomik düzeyi ile paralel seyrettiğini dile getiren Karaoğlanoğlu, "Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre diş ve diş eti rahatsızlıkları, insanlığın yaşadığı en büyük ve yaygın sağlık sorunlarından biridir. Sağlık Bakanlığı araştırmalarına göre, 0-12 yaş grubunda en fazla görülen hastalık diş çürüğüdür" dedi.

Karaoğlanoğlu, "Ülkemizdeki ağız diş sağlığı araştırma sonuçları, diş ve diş eti hastalıklarının yaygın olduğunu göstermektedir. Yetişkin her 100 kişiden 90'ında çürük diş, 85'inde ise diş eti hastalığı mevcuttur. Ülkemizde, gelişmiş ülkelere göre tüm yaş gruplarında yaygın olan diş ve diş eti hastalıklarının diş hekimlerinin sayısının artırılması ile çözümü mümkün olmayacaktır. Koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerine öncelik verilen sağlık politikaları oluşturulmalıdır." şeklinde konuştu.

Ağız ve diş sağlığı vücut sağlığını doğrudan etkiliyor

Ağız ve diş sağlığının bireyin vücut sağlığını doğrudan etkilediğine dikkati çeken Karaoğlanoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

HAYAT
'Delirten hastalık'tan sinir blokajı ile kurtuldu

HAYAT
Karnı ağrıyan kadının midesinden çıkanlar şaşkına çevirdi

HAYAT
Mesanesinden 840 gram taş çıktı

HAYAT
Takma dişlerini yutunca hayatı karardı