Her yönüyle Koca Sinan

Tüm zamanların en önemli mimari dehalarından Mimar Sinan’ın hayatı ve yapıtları ölümünün 427. yılında, şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı sergi ile ele alınıyor. Koca Sinan'ın, eserleri video mapping, 3D animasyon gibi tekniklerle canlandırılacak.

Yeni Şafak

Bu yıl, Osmanlı mimarisinin altın çağına imza atan ve yapıtları UNESCO Dünya Mirası kapsamında “İnsanoğlunun yaratıcı dehasının şaheserleri” olarak nitelendirilen Mimar Sinan'ın ölümünün 427. yılı. Yüz yıllık hayatı boyunca 400'e yakın eser inşa eden, yapıtlarıyla hem kendi dönemine hem de günümüz mimarlığına ışık tutan Mimar Sinan için bugüne kadar düzenlenmiş en kapsamlı ve multi-teknolojik sergi 9 Nisan'da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde açılıyor. “Mimar Sinan ve Yaratıcı Dehanın Şaheserleri” adı verilen sergi, Sinan'ın hem hayatını hem de eserlerini anlatacak.

AĞIRNAS'TAN BAŞLAYAN ÖYKÜ

Sergide, usta mimarın tüm eserleri; çizimler ve maketler gibi klasik tekniklerin yanı sıra, kullanıcı etkileşimini de ön planda tutan aplikasyonlar, streoskopik sistemler, 'augmented reality' olarak nitelendirilen 'arttırılmış gerçeklik', video mapping ve 3D animasyon teknolojileriyle adeta yeniden canlandırılacak. Sergi Sinan'ın mimar, şehirci, mühendis ve örgütleyici büyük bir usta olma sürecine zemin hazırlayan dönemin sosyal, kültürel ve mimari çehresini, dünyaya geldiği Kayseri'nin Ağırnas köyünden başlayarak tüm hayatını, Hassa Mimarlar Ocağı'ndaki takım çalışmasını, eserlerinin yapım aşamalarını ve gerçekleşmeyen projelerini derinlemesine analiz ediyor.