Hurmanın faydaları nelerdir?

Ramazan denilince akıllara ilk hurma geliyor. İftar sofralarının vazgeçilmesi orucumuzu ilk onunla açtığımız hurmanın faydaları ise saymakla bitmiyor. İşte vitamin ve mineral bakımından çok zengin olan hurmanın sayısız faydaları...

Yeni Şafak
Sağlık deposu hurma, Ramazan ayında iftar ve sahurun vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Mine Şenarslan, Ramazan ayı ile özdeşleşen ve tüketimi artan hurmanın faydalarını anlattı.Onbir ayın sultanı Ramazan ayında oruç tutulduğu için öğünün ikiye düşmesi nedeniyle beslenmeye çok dikkat etmek gerekiyor. Ramazan ayı denilince de akıllara ilk olarak hurma geliyor. Hurmanın faydası ise saymakla bitmiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Mine Şenarslan, Ramazan ayında iftar ve sahurun vazgeçilmezleri arasında yer alan en önemli besinlerden hurmanın vitamin ve mineral bakımından çok zengin olduğunu söyledi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/05/14/11/53/resized_eb341-53fff9c9hurma1.jpg

Her mevsim tüketin

Şenarslan, "Ramazan aylarında sofralarımızda sıklıkla bulundurduğumuz hurma, bizler için çok kaliteli bir meyvedir. Hem kurutulmuş hem de taze halini tüketmekte fayda var. Aslında sadece Ramazan ayında değil, diğer mevsim ve aylarda da kahvaltılarımızda, ara öğünlerimizde sıklıkla tüketebiliriz. Hurmayı besin değeri açısından inceleyecek olursak, beslenme açısından yüzde 44-88 oranında şeker içermektedir. Şeker içeriğinin yüksek olmasının yanında, potasyum açısından da çok zengindir ve muza oranla 2,5 kat daha fazla potasyum içermektedir. İçerisinde bizler için çok değerli 15 adet mineral bulunmaktadır. Kalsiyum, demir, magnezyum ve çinko gibi zengin vitaminleri barındırır. Ayrıca hurmanın beslenme açısından da çok zengin bir içeriği vardır" diye konuştu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/05/14/11/54/resized_74223-c8e14889hurma2.jpg

Doygunluk süremizi uzatır

Hurmanın pektin bakımından da sindirim sistemine çok yardımcı olduğunu aktaran Beslenme ve Diyet Uzmanı Şenarslan, "Protein içeriğinin yüksek olmasının yanında pektin içeriği çok yüksektir. Pektin neden bizim için bu kadar değerlidir? Çünkü pektin içeriğinin yüksek olması hem doygunluk süremizi uzatmakta hem de sindirim sistemi ve bağırsakların boşalmasına yardımcı olmaktadır" dedi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/05/14/11/54/resized_fb65c-497f6281hurma3.jpg

Tatlı ihtiyacımızı baskılar

Hurmanın glisemik oranı düşük olduğu için orantılı bir şekilde rahatlıkla tüketilebileceğini ifade eden Şenarslan, "Bir de hurmada diğer meyvelere oranla yağ içeriği açısından şöyle bir değişiklik vardır, etli kısmında daha az yağ bulunurken, çekirdek kısmında daha fazla yağ bulunur. Yüzde 3 ile 7 arasında yağ içeriği olmaktadır. Hurmanın besin içeriği çok yüksek ama glisemik endeks açısından oldukça düşüktür. Bu yüzden de tercih etmemizde fayda vardır. Hem tatlı ihtiyacımızı baskılamakta hem de lif içeriği yüksek olduğu için tokluk süremizi uzun tutmaktadır. Hurmanın glisemik endeksi 39’dur. Çok düşüktür bu konuda rahatlıkla tüketebiliriz ama şöyle bir durum var, fazla tüketildiği zaman, enerji ve kalorisi yüksek olduğu zaman bunların bize geri dönüşü çok kaliteli olmayabilir. Bu yüzden tüketimine dikkat etmek zorundayız" şeklinde konuştu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/05/14/11/56/resized_880f1-5d08f5e6hurma4.jpg

Hurma neden tüketilmesi gerekiyor

Son olarak hurmanın neden tüketilmesi gerektiğini detaylı bir şekilde anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Mine Şenarslan şunları söyledi;

HAYAT
Ramazan’da nasıl beslenmeliyiz?

HAYAT
Sağlıklı orucun sırrı beslenmede saklı

HAYAT
Sahuru ihmal etmeyin

HAYAT
Ramazan’da sofrada bulundurulması gereken 5 besin

HAYAT
Metabolizmanızı Ramazan ayına hazırlayın