İlk Kültür Bakanı Talât Sait Halman’ın arşivi İstanbul Şehir Üniversitesi'nin kütüphanesinde

İstanbul Şehir Üniversitesi, Türkiye’nin ilk Kültür Bakanı olan ve Yunus Emre’yi İngilizceye, Shakespeare’i Türkçe’ye çevirerek Türk edebiyatına büyük katkı sağlayan şair, yazar, çevirmen, akademisyen, diplomat ve siyasetçi Talât Sait Halman’ın arşivini de kütüphanesine kattı. Talât Sait Halman arşivinde 80 kitap ve binlerce yazıdan oluşan yazılı eserleri, yazışmaları, 200’den fazla ödülü ve özel eşyaları yer alıyor.

Talât Sait Halman’ın kütüphanesinde yer alan kitaplar

İstanbul Şehir Üniversitesi'nin Taha Toros, Mehmet Fuat Köprülü, Şerif Mardin, Kemal Karpat, Cüneyd Orhon, Zeynep Orhon Targaç, Osman Öndeş ve Tekel arşivi gibi önemli araştırmacı, bilim adamı, sanatçı ve kurumlarının arşivlerini barındıran Kütüphanesi, önemli bir arşivi daha bünyesine kattı.

Türkiye’nin ilk Kültür Bakanı olan ve Yunus Emre’yi İngilizceye, Shakespeare’i Türkçeye çevirerek Türk edebiyatına büyük katkı sağlayan şair, yazar, çevirmen, akademisyen, diplomat ve siyasetçi Talât Sait Halman’ın arşivi de İstanbul Şehir Üniversitesi Kütüphanesinde yerini aldı.

Eserleri, ödülleri, özel eşyaları ve kütüphanesi yer alıyor

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/10/22/04/35/resized_5bd3a-20221d1fgorsel2.jpg

Halman koleksiyonunda ayrıca Halman’ın Türkiye’nin önemli yazarları, şairleri, sanatçıları ve devlet adamları ile yazışmaları, UNESCO Türkiye temsilcisi ve Kültür Bakanı olarak hizmet verdiği dönemde kazandığı ödülleri ve Kraliçe II. Elizabeth’ten aldığı “Knight Grand Cross” ödülü gibi 200’den fazla ödül yer alıyor. Halman’ın özel masası, daktilosu, kol düğmeleri, kravatları gibi özel eşyaları da arşivde bulunuyor.

Dijitalleştirilerek araştırmacıların hizmetine sunulacak

Talât Sait Halman arşivi, İstanbul Şehir Üniversitesi koleksiyonunda yer alan birçok değerli eser gibi dijitalleştirilerek araştırmacıların hizmetine sunulacak. İstanbul Şehir Üniversitesi ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteğiyle bugüne kadar dijitalleştirilen 200 bin sayfadan fazla arşiv belgesi, Ekim 2019 itibariyle Türkiye ve dünyadaki araştırmacılar tarafından 4 milyon 738 bin 658 defa görüntülendi.

HAYAT
Gerçek mezarı bilinmiyor: Ziyaretçiler yaya olarak tırmanıp kurban kesiyordu

HAYAT
Bizim gözümüz hep Türkiye'de

HAYAT
Vefa olmadan gelecek olmaz

HAYAT
Boğaziçi’nde dünya buluştu