İnmeyi yüzde 90 engelleyecek formül

İnme, beyin damarlarının ani tıkanması veya kanaması ile ortaya çıkan, acil müdahale gerektiren bir hastalıktır. Aşırı kilo, sigara, alkol kullanımı ve yetersiz egzersiz, bunlar kontrol edilebilen faktörlerdir, bu risk faktörlerini düzeltirseniz eğer inmeyi yüzde 90 engellemiş olursunuz.

Yeni Şafak
Yaşam tarzınızda, beslenmenizde yapacağınız değişikliklerle inmenin önüne geçebilirsiniz.

Türkiye'de her yıl ortalama 40 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olan inmenin, beslenme, sigara ve alkol kullanımını terk etmek ile fiziksel aktivitede atılacak doğru adımlarla yüzde 90 oranında engellenebileceği belirtildi.

Türk Nöroloji Derneği Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, inmenin, beyin damarlarının ani tıkanması veya kanaması ile ortaya çıkan, acil müdahale gerektiren bir hastalık olduğunu belirtti.

Türkiye'de her yıl 250 bin kişinin inme ile karşılaştığını ve ortalama 40 bininin rahatsızlıktan dolayı hayatını kaybettiğini vurgulayan Öztürk, inmenin Türkiye'de ve dünyada görülme sıklığı giderek artan bir hastalık olduğunu söyledi.

Yaş ilerledikçe inme riski artıyor

Hastalığa yakalanma riskinin yaş ilerledikçe arttığına işaret eden Öztürk, daha erken yaşlarda da inmenin görüldüğünü kaydetti.

İnmede tanının hızlı konulmasının önemine işaret eden Öztürk, şunları söyledi:

Risk faktörlerini engellersek 10 hastadan 9'unu kurtarabiliriz

Yaş, genetik ve ailesel özelliklerin yanı sıra hipertansiyon, şeker ve kalp hastalıkları, kan yağlarındaki yükseklikler, uyku bozuklukları gibi risklerin inmeye neden olabildiğini anlatan Öztürk, kontrol altına alınabilen risklerin ortadan kaldırılmasıyla rahatsızlığın engellenebileceğini belirtti.

Özellikle beslenme, sigara ve alkol kullanımı ile fiziksel aktivitede yapılacak doğru adımlarla inmenin yüzde 90 oranında engellenebileceğini vurgulayan Öztürk, şu değerlendirmede bulundu:

İnme riskine karşı yaşam tarzınızı değiştirin

İnmenin önlenmesine ilişkin her adımı desteklediklerini söyleyen Öztürk, risk faktörlerinin ortadan kaldırılması için toplumda farkındalığın oluşturulması gerektiğini bildirdi.

İnme riski taşıyanlara yaşam tarzlarını değiştirme önerisinde bulunan Öztürk, "İnme geçirdikten sonra tedavi maliyeti oldukça yüksek, hastanın ve hasta yakınlarının yaşayacağı problemler ise maliyetle ölçülebilecek boyutta değil. Tedbiri önceden almakta fayda var" diye konuştu.

HAYAT
Tüberküloz yatkınlığına neden olan gen keşfedildi

HAYAT
Günde 3 fincan kahve kalbe iyi geliyor

HAYAT
Sağlık raporuna standart geliyor

HAYAT
Raporların nüshaları e-nabız üzerinden temin edilecek