İşletmeler sigara yasağına uymuyor

Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesi Kanunu'nu işletmeler çeşitli yöntemlerle ihlal ediyor. Bazı yerlerde yasağın uygulayıcısı ve denetleyicileri bile yasağı deliyor veya görmezden geliyor.

Yeni Şafak
​Yapılan denetimlerde işletmelerin sigara yasağına uymadığı ve kanunları ihlal ettiği gözlendi.

Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, 2008'de çıkarılan "Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesi Kanunu"nun yürürlüğe girmesinin öncesinde sigara içenlerin nüfusa oranının yüzde 30,2 olduğunu, yasayla birlikte bu oranın yüzde 22,9'a gerilediğini aktardı.

Prof. Dr. Erdöl, 2014 yılı sonrasında tütün kullanım oranlarının tekrar artışa geçtiğine dikkati çekerek, Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesi Kanunu"nun yürürlüğe girmesi sonrası çok kısa bir süre zarfında tütün tüketiminde ciddi düşüş yaşandığını, 20 milyonu aşan sigara kullanıcı sayısını 17 milyonun altına indirmeyi başardıklarını aktardı.

Sigaranın son molekülü yok olana kadar da bu mücadelelerinin devam edeceğini dile getiren Erdöl, şunları kaydetti:

Sigara kaynaklı küresel sağlık harcamaları 422 milyar dolara ulaştı

Prof. Dr. Cevdet Erdöl, dünya genelinde sigara içenlerin sayısının 1 milyar 100 milyon civarında olduğunun tahmin edildiğini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

Her 300 sigara bir ağacı yok ediyor

Tütünün sadece insan sağlığına zarar vermediğini, tütün yetiştiriciliğinin ormansızlaştırmanın önünü açtığını ve üretilen her 300 sigaranın bir ağacın yok olmasına neden olduğunu ifade eden Erdöl, dünyada günde 10-15 milyar sigara satıldığını, bunların atıklarının da adeta çevre katliamına neden olduğunu söyledi.

Erdöl, "Özellikle denizlere atılan çöplerin yüzde 73'ünü sigara izmaritleri oluşturuyor. Bu izmaritler de toksik çöp olarak muazzam bir çevre kirliliği, sağlık ve ekonomik yüke yol açıyor." dedi.

Yasaya, uygulaması gerekenlerin sahip çıkması lazım

Tütün tüketimi nedeniyle atmosfere yılda yaklaşık 2,6 milyar kilogram karbondioksit, 5,2 milyar kilogram da metan gazı salındığını ve bu zehirli partiküllerin, havada saatlerce asılı kalarak havanın kalitesini düşürdüğünü belirten Erdöl, orman yangınlarının büyük çoğunluğunun da tütün kullanımı kaynaklı olduğunu ve her yıl dünya genelinde 17 bin insan ve sayısız canlının sigara yüzünden meydana gelen yangınlar sonucu hayatını kaybettiğini belirtti.

Erdöl, ayrıca küresel anlamda sigara kaynaklı yangınların yılda 27 milyar doları aşkın da mali zarara sebep olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

HAYAT
Elektronik sigara, sigarayı bırakmayı zorlaştırıyor

HAYAT
Tütün kullanımı sağlık harcamalarını artırıyor

HAYAT
Her yıl yaklaşık 6 trilyon sigara tüketiliyor

HAYAT
Sigara yasağına uymayanlara 'ceza yağdı'

HAYAT
Elektronik sigara içenler 'kanser' soluyor