İstanbul'un fethinin sembolü: Ayasofya

İstanbul'un fethinin en önemli sembollerinden biri olarak ön plana çıkan Ayasofya, sanatsal ve mimari güzellikleriyle en çok ziyaret edilen müzeler arasında yer alıyor.

Yeni Şafak
İstanbul'un fethinin sembolü olan Ayasofya, en çok ziyaret edilen müze.

Osmanlı İmparatorluğu'nun 7. padişahı Fatih Sultan Mehmet'in 29 Mayıs 1453'te İstanbul'u fethiyle birlikte camiye çevrilen ve yüzyıllarca cami olarak hizmet veren Ayasofya, fethin günümüze ulaşan en önemli sembollerinden biri olarak ön plana çıkıyor.

Sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın önde gelen yapılarından olan Ayasofya, en çok ziyaret edilen müzeler arasında yer alıyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/05/28/01/23/resized_3a1f2-525b93f6ayasofya1.jpg

Dünyanın 8. Harikası

Tarihçiler tarafından "Dünyanın 8. Harikası" olarak nitelendirilen yapı, 916 yıl kilise olarak kullanılırken, 1453'te Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul'un fethiyle camiye çevrilerek 482 yıl cami olarak hizmet verdi.

Özellikle Osmanlı döneminde yapılan çalışmalarla ve Mimar Sinan'ın eklediği minarelerle güçlendirilen Ayasofya, günümüze kadar varlığını sürdürebildi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/05/28/01/24/resized_4f1f9-255b20a7ayasofya2.jpg

Peygamberimiz fethi müjdeledi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahameddin Başar, İstanbul'un Müslümanlar tarafından fethedilmesinin önemine işaret ederek, Hz. Muhammed'in de şehrin fethini müjdelediğini anımsattı.

İstanbul'un onlarca defa kuşatıldığını ancak fethin 21 yaşındaki genç Türk hükümdarı 2. Mehmet'e nasip olduğunu ve fetihle birlikte Sultan Mehmet'in "Fatih" unvanıyla anılmaya başladığını aktaran Başar, şunları anlattı:

İstanbul'daki ilk cuma namazı Ayasofya'da kılındı

Prof. Dr. Fahameddin Başar, Fatih Sultan Mehmet'in fetihten sonraki ilk cuma olan 1 Haziran 1453'te Ayasofya'nın hazırlanmasını istediğini belirterek, "Fatih, şehri aldıktan sonra ilk cuma namazını Ayasofya'da kılmış ve Akşemsettin hutbeyi okumuştu" dedi.

Başar, İstanbul'un fethiyle dünyada birçok dengenin değiştiğini vurgulayarak şunları söyledi:

Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet tarafından kendi vakfı olarak ilan edildiğini kaydeden Başar, Ayasofya'nın cami olarak hizmet etmesi için Osmanlı Devleti içerisinde bulunan çok sayıda işletmenin kirasının buraya aktarıldığını belirtti.

HAYAT
İstanbul Devlet Tiyatrosu sezonu 21 ödülle kapattı

HAYAT
Üstat Necip Fazıl Kısakürek gideli 35 yıl oldu

HAYAT
Türk pullarının 155 yıllık serüveni sergileniyor