Kabızlık nedir? Kabızlığın tedavi yöntemleri nelerdir?

Normal bağırsak hareketleri kişiden kişiye değişiklik gösterirken tanımı oldukça geniş olan kabızlık, hemen hemen geçici bir hastalık. Her ne kadar durum can sıkıcı olsa da genellikle ciddi bir sorun teşkil etmemektedir. Bağırsak hareketlerinin azalması sonucu meydana gelen kabızlık kronik boyutta ise uzmanlar müdahale edilmesi gerektiğini söylüyor.

Yeni Şafak
Kabızlık, son derece sık rastlanan bir gastrointestinal problemdir.

Kabızlık, bağırsak hareketlerinin azalması ve boşaltımın yapılmasında güçlük çekme durumudur. Bu, son derece sık rastlanan bir gastrointestinal problemdir.

Normal bağırsak hareketliliği kişiden kişiye değişiklik göstermektedir ve tanımı oldukça geniştir. Fakat genel olarak, haftada 3 defadan daha az büyük tuvalete çıkıldığı zaman ve tuvaletiniz sert ve kuru olduğu zaman kabızlık yaşanıyor demektir.

Kabızlıkta hemen hemen bütün vakaların durumu geçicidir. Bazı yaşam tarzı değişiklikleri (daha çok egzersiz yapmak, daha çok sıvı tüketmek, yüksek lifli gıdalarla beslenmek gibi) bu problemi çözmeden son derece başarılıdırlar. Ayrıca bazı laksatiflerin de (tuvalete çıkmayı kolaylaştıran ilaçlar) faydası vardır.

Kabızlığın semptomları

Her gün bağırsak hareketliliğinizin olmaması, illa kabızlık sorunu çektiğiniz anlamına gelmez. Fakat son 3 ya da 6 ay süresince aşağıdaki işaretlerden en az ikisi sizde bulunuyorsa, kabızlık sorunu çektiğinizi söyleyebiliriz;

Ne zaman doktora görünmeli?

Her ne kadar durum can sıkıcı olsa da genellikle ciddi bir sorun teşkil etmemektedir. Kabızlık çeken insanların büyük çoğunluğu doktora gitmeye gerek duymadan iyileşmektedirler. Fakat kronik kabızlık gibi durumlarda sorunlar yaşanabilir veya bunun altında ciddi bir hastalık yatabilmektedir.

Eğer bağırsak hareketlerinizde beklenmedik bir değişim varsa, ya da semptomlarınız şiddetli ve 3 haftadan uzun süredir mevcutsa ya da aşağıdaki semptomlardan birini yaşıyorsanız, durumunuz sandığınızdan başka olabilir. Mutlaka doktora görünün.

Kabızlığın nedenleri

Kabızlık, bağırsaklardaki atıkların ya da dışkının sindirim sisteminden çok yavaş geçmesi durumudur. Bu, dışkının sertleşmesine ve kurumasına neden olur.

Normalde dışkı, bağırsakların kasılma hareketi ile ilerler. Fakat beslenmenizde yeterli lif ve su tüketmediğiniz zaman ya da kolondaki kas kasılmaları yavaş olduğu zaman, dışkı sertleşir, kurur ve kolondan çok yavaş bir şekilde geçer. Bu da kabızlığa neden olur.

Özellikle kilo vermek için uygulanan diyetlerin bilinçsizce yapıldığı, örneğin alınan az miktardaki gıdalara yeterince yağ, lif ve su takviyesi yapılmadığı takdirde, sert dışkıya bağlı olarak kabızlık gelişiyor.

Bağırsak yavaşlığına neler sebep olur?

Bazı nadir durumlarda kabızlık, daha ciddi bir hastalığın belirtisi olabilmektedir. Mesela, kolon kanseri gibi.

Risk faktörleri

Eğer aşağıdaki durumlar sizde varsa, kabızlığa daha yatkınsınız demektir;

Kadınlar, erkeklere göre daha sık kabızlık sorunu yaşamaktadırlar ve çocuklar da yetişkinlerden daha sık bu problemle karşılaşırlar.

Tedavi yöntemleri

Çoğu vakada, basit yaşam tarzı değişiklikleri yeterli olmaktadır. Bazı durumlarda ise medikal yardıma ihtiyaç duyulmaktadır.

Kabızlık ciddi problemlere neden olabilir. Bu nedenle, çok ağrı çekiyorsanız ya da uzun süredir bu sorunu yaşıyorsanız, mutlaka doktora görünmelisiniz.

HAYAT
Mevsimlerle beraber grip sezonu da değişti

HAYAT
Gripten korunmanın yolları

HAYAT
Burun tıkanıklığına ne iyi gelir?