Kalp krizinde göğüsün tam ortasında 'iman tahtası' dediğimiz kemiğin altında baskı tarzında ağrı olur. Bu ağrı sol kola ve çeneye doğru yayılabilir. Kalp krizi ağrısı istirahatte geçmez ve ağrı 20 dakikadan uzun sürer.
Kalp krizine erken müdahalede 20 dakika ile 2 saat arası çok önemli. Çünkü kalp hastalarının 20 dakikadan uzun süren göğüs ağrısında sağlık kuruluşuna başvurmaları ve kalp krizine ilk 2 saatte müdahale edilmesi hayatta kalma şansını belirliyor.
Kalp krizinde öncelikle ne yapılmalıdır?
Kalp krizi geçiren kişi hareket edebiliyorsa eğer bulunduğu yerin kapısını açık bırakarak bir yatağa ya da koltuğa uzanıp, telefon ile ambulans çağırmalıdır. Çünkü kalp krizinin ilk bir saatinde yapılacak müdahale, hasarı en aza indiriyor. Kişi, ambulans dışında hiçbir araca binmemeli, ambulans gelene kadar hareket etmeden beklemelidir. Eğer yakınınızda bir kişi kalp krizi geçiriyor ve siz de buna şahit oluyorsanız; hemen kalp krizi geçiren kişi yatar pozisyona getirin. Bilinen bir kalp hastalığı varsa cebinde olması muhtemel dil altı ilacı ve aspirin (mümkünse 2 çocuk aspirini) verin, yakasını gevşetin, ayaklarını yukarı kaldırın ve bulunduğu odayı havalandırın. Bunların akabinde ambulans çağırın. Hasta mutlaka yoğun bakım ünitesi olan tam donanımlı bir hastaneye kaldırılmalıdır.