'Kral kızı' UNESCO'nun geçici listesinde

Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde 'Kral Kızı' adıyla bilinen tarihi Roma hamamı, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındı.

Yeni Şafak
​Yozgat'ta bulunan tarihi Roma hamamı, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındı.

Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde, halk arasında "Kral Kızı" olarak bilinen, "Basilica Therma" adlı tarihi Roma hamamının, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındığı bildirildi.

Yozgat Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, Roma hamamının, Valilik tarafından 2010 yılında yapılan çalışmalar sonucunda gün yüzüne çıkarıldığı ve UNESCO'ya dahil edilmesi için Vali Kemal Yurtnaç'ın, geçen yıl girişimde olduğu belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yurtnaç, Yozgat'ın ve Türkiye'nin en önemli kültürel varlıklarından tarihi Roma hamamını en iyi şekilde tanıtmak için yoğun çaba harcadıklarını ifade etti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/06/01/01/04/resized_4e350-a1a370f1kiz1.jpg

Dünya üzerinde sadece iki yerde bulunuyor

Yozgat'ta göreve başladıklarında yaptıkları ilk işlerden birisinin, Roma hamamını yerinde görmek ve incelemelerde bulunmak olduğunu anlatan Yurtnaç, şunları kaydetti:

Kazı çalışmaları daha da genişletilecek

Vali Yurtnaç, tarihi hamamın gün yüzüne çıkarılmasında, tanıtımında ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, "Yozgat Valiliği olarak Roma hamamı etrafında bulunan iş yerlerinde kamulaştırma yaptık ve yıkımlarını gerçekleştirdik. Kazı çalışmalarını daha da genişleteceğiz. İnanıyorum ki bu yapı, göründüğü şekliyle tek başına bir yapı değil. Kazdıkça tarih fışkırıyor. İnşallah bundan sonra Roma hamamı hem Yozgat'ın hem de ülkemizin tanıtım ve turizmine daha önemli katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.

HAYAT
Bursa'nın manevi büyükleri: Emir Sultan ve Üftade Hazretleri

HAYAT
Devletteki 'misafir sanatçılar' için kadro çağrısı

HAYAT
İDOB bir gecede iki prömiyer yaptı

HAYAT
Kültür tarihçisi Semavi Eyice'ye veda