Mehmet Akif'in yeni bir şiiri ilk kez yayınlandı

İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'un, daha önce hiç yayımlanmamış "Allah" isimli şiiri, ilk kez 'Dergah' dergisinin 339. sayısında edebiyatseverlerle buluştu.

Yeni Şafak
İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'un, daha önce hiç yayımlanmamış Allah isimli şiiri.

"Dergah" dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ali Ayçil, büyük edebiyatçıların yeni ortaya çıkan eserlerinin edebiyatdünyasını heyecanlandırdığına dikkati çekerek, "Akif'in bu şiirinin bulunması, hem edebiyat araştırmaları için hem de Akif'in şiir yanını inceleyen ve eleştirenler için çok önemli. Akif'in ondan sonraki şiirinin şekillenişini bu şiire bakarak konuşma şansı elde ediyoruz. Kültür ortamının, edebiyata olan ilgisinin sloganik bir ilgi olup olmadığını da bu tür durumlarda görüyoruz" dedi.

İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy'un, daha önce hiç yayımlanmamış "Allah" isimli şiiri, ilk kez "Dergah" dergisinin 339. sayısında edebiyatseverlerle buluştu.

Şiir, akademisyen Mustafa Koç tarafından, döneme ait notlar tutan, yazılar yazan ve belge toplayan Cemalettin Server Revnakoğlu'nun arşivinden gün yüzüne çıkarıldı.

Mehmet Akif Ersoy'un gençlik yıllarına uzanan şiirinin detayları

Derginin genel yayın yönetmeni Ayçil, Mehmet Akif Ersoy'un gençlik yıllarına uzanan şiirinin detaylarını anlattı.

Ayçil, Mustafa Koç'un mart ayından bu yana Revnakoğlu'nun arşivinden bazı bölümleri Dergah'ta yayımladığını belirterek, "Revnakoğlu arşivi çok önemli bir arşiv. Kendisi tekkeler, kültür dünyamız, insanlar ve ilişkiler üzerine hem notlar tutmuş hem gazetelerde yazmış birisi. Yaklaşık 350 dosyası var ve el yazısıyla tuttuğu notları okumak çok zor. Hocanın Revnakoğlu arşiviyle ilgilenmesi edebiyatımız ve kültürümüz için bir kazanç oldu. Çünkü Mustafa Koç çok titiz bir akademisyen ve zor metinleri çözmeyi de seviyor" diye konuştu.

Yeni şiir genç şair kabiliyetini çok iyi yansıtıyor

Revnakoğu'nun arşivinde Mehmet Akif'le ilgili bölümlere dikkati çeken Ayçil, "Akif baytar mektebinden birincilikle mezun olur olmaz Adana'ya atların ıslahı için gönderiliyor. Orada, hocası olan ve aynı zamanda babası öldükten sonra kendisine kol kanat geren Arap Hoca'ya münacat şeklinde uzun bir şiir gönderiyor. Bizim yayınladığımız bu şiir, onun giriş yani ma'k kısmı. Diğer kısmı henüz ortada yok. Gençlik döneminde ilk yazdığı şiirlerden biri olduğunu söyleyebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Mehmet Akif'deki genç şair kabiliyetini çok iyi yansıtıyor

Ayçil, şiirin Mehmet Akif'deki genç şair kabiliyetini çok iyi yansıttığına işaret ederek, şöyle devam etti:

Sloganik ya da sahici edebiyat

Mehmet Akif'le ilgili zamanla yeni şiirlerin de ortaya çıkabileceğini belirten Ayçil, "Geçmişin eksikleri biraz da gelecekte tamamlanıyor. Edebiyat da aslında eksiklikleri peyderpey tamamlanan bir alan. Sanatçıların eserlerini ve biyografilerini biraz da zaman tamamlar. Bu bağlamda 'Allah' şiirinin, Akif'in şairlik kudretini çok erken yaşta gösteren iyi bir örnek olduğunu da söyleyebiliriz." değerlendirmesini yaptı.

Yeni şiirin edebiyat dünyasındaki yansıması

Ali Ayçil, ortaya yeni çıkan şiirin edebiyat dünyasındaki yansımasını ise şu sözlerle aktardı:

Akif'in şiirine gösterilen ilgi ölçüdür

Bu tür metinlerin aynı zamanda kültür ortamı içindeki insanları denediği yorumunu yapan Ayçil, "Kültürel ağırlığımız ya da ciddiyetimiz, Akif'in şiirine gösterilen ilgi ölçüsündedir diyebiliriz." şeklinde konuştu.

"Allah" şiiri

"Ey kudreti insanları lal eyleyen Allah!

Acizlere ey bahş-i mecal eyleyen Allah!

Teslim ediyor akl-ı selim hayrette her dem

Her karda izhar-ı kemal eyleyen Allah!

İdrak-i sıfatın bize mümkün mü ki heyhat

Akılları pa-bend-i ıkal eyleyen Allah!

Aşk ateşini kalplere sensin koyan elbet

Alemleri mecnun-ı cemal eyleyen Allah!

Hal ehlini alam ve mesaib ile giryan

Biçareyi mehcur-ı visal eyleyen Allah!

Ya Rabb! Kerem et beni dildara kavuştur

Gamginleri azad-ı melal eyleyen Allah!"

'Dergah'

Usta edebiyatçı Mustafa Kutlu'nun genel yayın yönetmenliğinde 1990'da kurulan dergi, 339. sayısında Mehmet Akif Ersoy'un "Allah" şiirinin orijinal görselini de sayfasına taşıyor.

Şiiri ortaya çıkaran Prof. Dr. Mustafa Koç ayrıca, Cemaleddin Server Revnakoğlu arşivinden derlediği Neyzen Tevfik'le ilgili yazının ikinci bölümünü bu sayıda yayınlıyor.

İnci Enginün'ün, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın yayınlanan son eseri "Suat'ın Mektubu" hakkında yazı yazdığı dergide, Mustafa Özel, Halide Edib Adıvar ile ilgili makalesini okuyucuyla buluşturuyor.

Bunların yanı sıra dergide, Zeynep Arkan, geçen ay vefat eden Ülkü Tamer'in şiirini masaya yatırırken, Necip Tosun da "ilk kitap"ların macerasına ışık tutuyor.

HAYAT
Hababam Sınıfı'ndan bir yıldız daha kaydı

HAYAT
Maher Zain: Müslümanlar Erdoğan'la gurur duyuyor

HAYAT
'Nöbetçi tiyatro' ile perdeler kapanmayacak