"Miryokefalon"un izleri Konya'da aranacak

Türk-İslam tarihinin büyük savaşları arasında gösterilen ve Anadolu'nun Türk yurdu olmasını perçinleyen Miryokefalon Savaşı'nın izleri Konya'da araştırılacak.

Yeni Şafak
Miryokefalon Savaşı'nın geçtiği yerler.

Anadolu'nun Türk yurdu olmasında büyük önem taşıyan, Bizans İmparatorluğu ile Selçuklular arasında gerçekleşen Miryokefalon Savaşı'nın izleri gün yüzüne çıkarılacak. Selçuklular ile Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşen savaşın Konya'da yapıldığına dair yüzey araştırmaları, arkeolojik kazılar ve jeo-radar çalışmalarıyla ortaya çıkarılacak. Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Çaycı: "Henüz araştırmaların başındayız. Sahadaki arkeolojik çalışmalar, bundan sonraki süreçte savaşın lokasyonunu daha net şekilde ortaya koyacak. Ama bir ipucu yakaladık, onun peşinden gideceğiz" ifadelerini kullandı.

Bizans İmparatoru 1. Manuel Komnenos ve Anadolu Selçuklu Sultanı İkinci Kılıçarslan komutasındaki iki ordunun 1176'da karşılaştığı Miryokefalon Savaşı'nın, Konya kent merkezine yakın bir bölgede gerçekleştiği ağırlık kazandı.

Türk-İslam tarihinin sonuçları itibarıyla en büyük zaferlerden biri olarak gösterilen ve Anadolu'da Türk hakimiyetinin perçinlendiği savaşın yeri konusunda çeşitli araştırmalar yapıldı.

Kaynakları inceleyen tarihçiler, savaşın geçtiği yerin coğrafi özellikleri ve kaynaklardaki bazı bilgilere dayanarak Miryokefalon'un Bağırsak Deresi'nde yapıldığı görüşünü ortaya koydu.

Bu gelişmeler ışığında Konya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz günlerde Kızılören Mahallesi sınırlarında yer alan Bağırsak Deresi'nde zaferin yıl dönümü etkinlikleri düzenledi.

Akademisyenlerin ve konusunda uzman kişilerin katılımı ile düzenlenen panelde, savaşın Konya sınırları içinde yapıldığı görüşüne işaret edildi.

Bizans hezimete uğradı

Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Çaycı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bizans İmparatoru Manuel'in, Türkleri Anadolu'dan çıkarmak için 100 bin kişilik Haçlı Ordusu ile Konya yakınlarına geldiğini söyledi.

Savaşın Batı ve İslam dünyası açısından son derece önemli sonuçlar doğurduğuna dikkati çeken Çaycı, "Manuel, önce 1146'da Konya'yı muhasara altına almıştı ve o zaman elde edemediği zaferi kazanmanın peşine düştü. Ancak sonu yine hezimet olacaktı. Selçuklular, bu savaşı İkinci Kılıçarslan'ın dahiyane stratejisi ile kazandı." dedi.

Çaycı, savaşın nerede yapıldığına dair farklı görüşlerin zikredildiğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Bir ipucu yakaladık, onun peşinden gideceğiz"

Osmanlı döneminde bölgenin, Akşehir sancağına bağlı "Çimeneli nahiyesi" olduğunu vurgulayan Çaycı, şöyle devam etti:

İkinci Kılıçarslan'ın stratejisi zaferi getirdi

Çaycı, savaşın Haçlılar ile İslam ordusu arasında geçtiğine işaret ederek, Bizans İmparatoru'nun Türkleri Anadolu'dan çıkarmak için Hristiyan dünyasından asker istediğini, hazırladığı ordunun Haçlı Ordusu olduğunu bildirdi.

Haçlı Seferleri'nde hedefin Kudüs olduğuna değinen Çaycı, bu haçlı seferindeki amacın ise Anadolu Selçuklular'ın başkenti Konya olduğunu aktardı.

Çaycı, Miryokefalon'un Türklerin Malazgirt Zaferi'nden sonra Anadolu'nun kaderini belirleyen savaş olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi: