Doğuştan Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) hastası Muhammed Yasir Memiş, 17 yaşında bir böbreğini kaybetti. Doktorların FMF hastalığı nedeniyle 'nakil olamazsın' dediği Muhammed, 7 aylık zorlu diyaliz sürecinin ardından annesinden nakledilen böbrekle sağlığına kavuştu.
Bursa'da yaşayan 17 yaşındaki Muhammed Yasir Memiş, doğuştan FMF yani Ailevi Akdeniz Ateşi hastası. Anne ve babasında da bulunan genetik geçişli bu hastalık nedeniyle iç organlarda oluşan amiloid sonucu 3 yıl önce bir böbreğini kaybeden Muhammed, önce ilaç tedavisine başladı. İlaçlardan olumlu sonuç alamayan çocuğa doktorlar, 'vücudun başka bir böbreği kabul etmez' diyerek diyaliz tedavisini önerdi. 7 ay boyunca zorlu bir diyaliz süreci geçiren Memiş'in hayatı Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Tuncer ile tanışması sonucu değişti. Yapılan tetkikler sonucu Muhammed'e annesinden alınan böbrek nakledildi. Sağlığına kavuşan Muhammed, yarıda bıraktığı eğitimini tamamlayıp ardından spora yönelmek istediğini söyledi.
Vücudu enfeksiyon kaptı, okula gidemedi
Hastalığı nedeniyle hayatı boyunca birçok şeyi gerçekleştiremediğini belirten Muhammed Yasir Memiş, "Hastalık sebebiyle hayatta birçok şeyden kısıtlandım. İstediğim yere gidip istediğimi yiyemiyordum, tuzlu ve tatlı yiyecekler yasaktı. Diyalize başladım ve o süreç beni çok yıprattı. Eve gidip toparlanmaya başlıyordum ancak ertesi gün yine bir diyaliz süreci başlıyordu. Eğitimimi ortaokulda bırakmak zorunda kaldım. Vücudum enfeksiyon kaptığından okula gidemedim, aylarca hastanede yattım" dedi.
Bisiklet alıp tura çıkacağım
Nakil sonrası sağlığına kavuşan Memiş, ilk olarak eğitimine devam etmek istediğini belirtti. Açık öğretimde okuyacağını söyleyen Memiş, "Okulun ardından spora yazılacağım, yüzmeye gideceğim. Diyalize girdiğimden çabuk yoruluyor ve nefes darlığı yaşıyordum. Artık öyle bir sağlık problemim yok. En kısa zamanda hep hayalim olan bisikleti alıp güzel bir tura çıkacağım. Naklin çok büyük faydasını gördüm" diye konuştu. Kendisine böbreğini bağışlayan annesine teşekkür eden Memiş, "Cennet annelerin ayaklarının altındadır. Annemin hakkı ödenmez. O hiç tereddüt etmeden bana böbreğini verdi. Hiç korkmadı gözünü bile kırpmadı" dedi.
Nakil olmaz dediler
7 aylık diyaliz sürecinde hayatlarının adeta felç olduğunu anlatan baba Kemal Memiş ise "Sabahın 7'sinde diyaliz senası başlıyordu. Sabah kalkamıyor, kahvaltı yapmadan gidiyor ve tansiyonu düşüyordu. Diyaliz sonrası bıkkın ve yorgun oluyordu. 'Yasir'in güçlenmesi lazım nakil olamaz' dediler ama İstanbul'da sağlığına kavuştu" ifadelerini kullandı.
FMF apandisit ile karıştırılabiliyor
FMF hastalığının seyrek görüldüğünün altını çizen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Volkan Turunç, hastalık hakkında şunları söyledi:
Böbrek yetmezliğinin tek tedavisi nakil
Böbrek yetmezliğinin tek tedavisinin nakil olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Volkan Turunç, "Diyaliz böbrek yetmezliğinin tedavisi değildir, sadece nakil şansı ve uygun verici olmayan hastalar hayatta kalabilsin diye idame yöntemidir. Son dönem böbrek yetmezliği hastaların aklına tedavi seçeneği olarak ilk böbrek nakli gelmelidir. Verici adayı olan herkes nakle uygundur" dedi.