Dünya nüfusunun üçte biri obez

Tüm dünyada ölümlerin bir numaralı sebebi olan obezite, diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalığına neden oluyor. Prof. Dr. Volkan Yumuk, dünya nüfusunun dörtte biri obezken, şimdi üçte birinin obez hale geldiğini söyledi.

Yeni Şafak
​Daha önce dünyanın dörtte biri obezken, şimdi üçte biri obez.

Türkiye Obezite Araştırma Derneği tarafından Novo Nordisk Türkiye'nin desteğiyle Avrupa Obezite Günü kapsamında "Gelin obeziteye birlikte meydan okuyalım" sloganıyla sağlık habercilerini obezite konusunda bilgilendirmek amacıyla bir toplantı düzenledi.

Burada konuşan Türkiye Obezite Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Volkan Yumuk, obeziteye meydan okumada en önemli paydaşlardan birinin doğru bilgiyi halka ulaştıran sağlık habercileri olduğunu vurgulayarak, sosyal meydanın da bunda önemli bir rolü olduğunu söyledi.

Obezitenin tedavisi kadar önlenmesi de önemli

Obezitenin tedavisi kadar önlenmesi için de çalışılması gerektiğini vurgulayan Yumuk, şunları kaydetti:

Obezitede asıl sorun kötü beslenme ve hareketsiz yaşam

Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ise 21. yüzyılda gelişen yüksek teknolojinin insanlara hareketsiz bir yaşam tarzı sağladığını ve bunun da obeziteyi gündeme getirdiğini anlattı.

Vücut kitle endeksi 25-30 arasında olduğunda fazla kilolu, 30'un üzerinde olduğunda obez, 40'ın üzerinde olduğunda da morbit obez yani öldürücü obez olarak adlandırıldığını aktaran Yılmaz, şunları söyledi:

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/05/18/03/46/resized_5f411-002bd30dyesis.jpg

'Obeziteye Meydan Okuyanlar' kitabı tanıtıldı

Programın ikinci bölümünde Anadolu Ajansı Kıdemli Muhabiri ve Yazar Yeşim Sert Karaaslan'ın obeziteyi yenen hastaların yaşamlarındaki değişimi kaleme aldığı 'Obeziteye Meydan Okuyanlar' kitabının tanıtımı yapıldı.

14 yıldır sağlık haberciliği yaptığını ve birilerine yol göstermek için çalıştığını anlatan Karaaslan, "Kitapta yarınları için savaşan obezite hastalarının başarı öykülerini dile getirmek istedim. Bu hikayelerde yer alan kahramanlarla tanıştım. Kendileriyle uzun süren röportajlar yaptım. Koşulsuz yüreklerini açtılar, yaşadıklarını anlattılar. Hepsinin hikayesi çok orijinaldi. Kahramanlarımızın duygularını anlatırken, sevdiğim ve konuyla ilişkili olabilecek yazarlardan alıntı yaparak, okuyucularının bu duyguları daha yoğun hissetmelerini istedim. Kitabın 2. bölümünde ise uzmanlardan obeziteyle mücadelede yol alacak kişilere yol göstermeleri amacıyla bir bölüm oluşturdum. Kahramanlarımız kendilerine birilerini örnek alırken, bugünde örnek olabilmenin mutluluğunu yaşayacaklardır" ifadelerini kullandı.

HAYAT
Mikrocerrahide 'Robotik' dönem

HAYAT
Obez gençlere inanılmaz yasak!

HAYAT
Kanser yaşlılarda daha sık görülüyor

HAYAT
Kilo artışı depresyona sokuyor