Prof. Dr. İlhan Çetin: Kene vakaları azalma eğilimine girdi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Çetin, "Vaka sayılarının biraz daha azalma eğiliminde olduğunu görüyoruz. İlk günlerdeki hızında bir azalma var ama mücadeleye devam etmemiz gerekiyor. Vakalarımızın yaklaşık yüzde 90'ını çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan insanlar oluşturuyor. Yüzde 10'luk kısmı ise tabiatta birtakım aktiviteler yapanlar" dedi.

Foto: Arşiv.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığında vaka sayılarında düşüş eğilimine girildiğini söyledi.

Vakaların genellikle nisan sonu mayıs başı gibi ortaya çıktığını ancak bu yıl 1,5 ay daha erken görülmeye başladığını dile getiren Çetin, bölgede KKKA ile mücadelede merkez konumundaki Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesinde bu yıl KKKA tanısıyla tedavi gören hasta sayısının haziranın ilk 2 haftası itibarıyla 116 olduğunu kaydetti.

Sivas'ta KKKA vakasının çok olduğu yönündeki bilgilerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Çetin, vakaların yüzde 40'a yakınının çevre illerden geldiğine dikkati çekti. Çetin, "Vakalar, KKKA'nın en iyi tedavi edildiği yer olarak Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanemize geldiği için bunlar Sivas olarak kabul edilebiliyor. Hayatını kaybeden 7-8 kişiden Yozgat Akdağmadeni'nden, Amasya'dan, Kayseri'den ve Tokat'tan gelen hastalar var." diye konuştu.

HAYAT
KKKA hastalarının yüzde 95'i kurtuluyor

Kene ile mücadeleyle vaka sayısı düşüş eğilimine geçti

Ülke genelinde virüslü kenelerin görüldüğü şehirlerde bu yıl yaklaşık 500 vaka tespit edildiği bilgisini de veren Çetin, Sağlık Bakanlığı KKKA Bilim Kurulunun yaptığı toplantıda birtakım tavsiye kararları aldığını anlattı.

HAYAT
Koronavirüs etkiledi: Kene vakaları geçen senelere göre 7 kat arttı

"Çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşanlar daha çok risk altında"

Çetin, vatandaşları otlak ve yeşil alanlarda daha tedbirli ve dikkatli olmaya çağırarak, şu bilgileri paylaştı:

Açık renk kıyafet önerisi

Doğada bulunanlara açık renk kıyafet giymelerini öneren Çetin, kenelerin yüzde 70'den fazlasının pantolon paçalarından vücuda girdiğini söyledi.

Prof. Dr. Çetin, vücuda yapışan kenenin sağlık kuruluşunda çıkartılması gerektiğini vurguladı. KKKA'nın tedavisinde erken müdahalenin önemine değinen Çetin, "Geç kalan vakalarda ölüm oranımız yüksek oluyor. Herhangi bir kene ısırmasında mutlaka sağlık kuruluşunda kontrolün yaptırılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Çetin, çok sayıda kene türünden sadece 7-8'inin KKKA virüsünü taşıdığını sözlerine ekledi.

HAYAT
Uzmanlardan korkutan kene uyarısı: Başkasına bulaşabilir

GÜNDEM
Gümüşhaneli çiftçilerin 'kene' endişesi: Öldürücülüğü koronavirüse göre 3 kat daha fazla