Reflü şikayeti olanlar dikkat

Toplumda en sık görülen mide sorunları arasında yer alan reflü, tüm nüfusun yüzde 30-40’ını etkilerken, en sık 30-40 yaşları arasında görülüyor. Şişmanlık, karın içi basıncın artması, hamilelik, genetik yatkınlık risk faktörlerinin reflü oluşumunda önemli rol oynadığını söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tülay Kadıoğlu, reflüden nasıl kurtulunacağını açıkladı.

Yeni Şafak
Reflü şikayeti olanların dikkat etmesi gerekenler.

Reflü’yü mide içeriğinin, yukarıya doğru yemek borusuna geri kaçması olarak niteleyen Memorial Antalya Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Tülay Kadıoğlu,

“Bunun sonucunda da midedeki asit ve pepsin yani midede proteinlerin sindirimine yardım eden madde, yemek borusunun alt ucunu tahriş etmekte ve yemek borusu kendini mide asidinden koruyamaz hale gelmektedir.

Ev yemeklerinin giderek daha az tüketilmesi, saati değişen öğünler, hazır gıdalar ve fast food tarzı yiyecekler, kahve, çay, gazlı içecekler ve sigara tüketiminin artması, reflü oluşumunda önemli etkenlerdir” dedi.

Kadıoğlu, reflü şikayetlerini azaltan ve reflü hastalarının yaşam kalitesini artıran önerilerde bulundu.

Doğru beslenme şikayetleri azaltır

“Reflü sorunu olan kişilerin beslenme düzenleri, şikayetlerin kontrol altına alınması sağlar ve hastalığın, vücutta farklı organlara zarar vermesini önemli oranda engeller” diyen Dr. Tülay Kadıoğlu, reflü şikayetlerini azaltan yiyecek ve içecekleri şöyle sıraladı:

Reflü şikayetlerini azaltan alışkanlıklar kazanılmasını isteyen Uzman Dr. Kadıoğlu, “Tabağınızdaki porsiyonları küçültün, yemek yedikten sonra uyumayın, hızlı yemek yemeyin, yastık yüksekliğiniz 30 cm olsun, kilo verin, bol ve sık su için ve hareket edin” ifadelerini kullandı.

HAYAT
Bir kişi 8 kişiye hayat verebiliyor

HAYAT
Felçli geldiği hastaneden yürüyerek çıktı

HAYAT
Yemek ve temizlik yaparak fenomen oldular