Robotla sıfır hatalı diz ve kalça ameliyatı

Robotik cerrahi ile diz ve kalça ameliyatları sıfır hata payıyla yapılıyor. Yaşlılığa bağlı veya başka sebeplerle oluşan eklem hasarları protez ile giderilebiliyor ancak en büyük problem ameliyatlardaki hata payı ve ameliyat sonrası. İşte bu nedenle robotik yöntemle yapılan ameliyatlarda hata payı asgariye inmiş oluyor.

Yeni Şafak
Robotik cerrahi ile yapılan diz ve kalça ameliyatlarında hata payı tamamen kalkıyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Kayhan Turan, robotik cerrahi ile diz ve kalça ameliyatlarının 0,1 milimetre hata payıyla yapılabildiğini söyledi.

Yaşlılığa bağlı veya başka sebeplerle oluşan eklem hasarlarının protez ile giderilebileceğini ifade eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Kayhan Turan, en büyük problemin ameliyatlardaki hata payı ve ameliyat sonrası olduğunu söyledi. Ancak robotik yöntemle hata payının asgariye indirildiğini belirten Op. Dr. Kayhan Turan, ameliyat sonrası iyileşme sürecinin ve hayat kalitesinin de arttığına dikkat çekti.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/11/12/04/52/resized_80485-2bac2b16robot.jpg

Robotik cerrahide hata payı sıfır

Kayhan Turan, “Avrupa ve Amerika’da ‘altın standart’ haline gelen robotik diz cerrahisi ameliyatı, Türkiye’de de kullanılmaya başlandı. Protez ameliyatlarının başarılı olması için protezin diz eklemine doğru yerleştirilmesi çok önemli. Protezin elle yerleştirildiği klasik ameliyatlarda doktorun tecrübe ve becerisine göre hata payını artar veya azalır. Robotik diz cerrahisinin en önemli özelliği, hata payını 0,1 milimetre gibi asgari seviyeye indirmesidir. Hatta cerrahın hata yapmasına bile izin vermez" dedi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/11/12/04/52/resized_cde13-5118b001robot1.jpg

Daha küçük kesi, daha kısa sürede iyileşme

Robotik cerrahi yöntemde evvela hastanın 3 boyutlu diz görüntüsünün bilgisayara yüklendiğini belirten Turan, "Hassas dijital ölçümlerle özel hazırlanan, kemik yapısına çok benzeyen protez hastaya en uygun şekilde yerleştirilir. Ayrıca eklemin sadece sorunlu kısmının yenilenmesine imkan tanıdığı için sağlıklı doku ve kemiği korumuş olur. Klasik ameliyatlara nazaran daha küçük kesi ile iyileşme süresi kısalır. Protezin hastaya en uygun şekilde yerleştirilmesi sayesinde ameliyat sonrası dizlerin tam bükülmesi de mümkündür. Bu da hastanın dizini daha doğal hissetmesini, günlük hayata kolay dönüşünü sağlar” diye konuştu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/11/12/04/52/resized_3dba1-23f4272crobot2.jpg

Avrupa'ya örnek olduk

Total diz protezi ameliyatının Türkiye’de sadece Bursa’da yapıldığını ifade eden Turan, “Eklem protez ameliyatlarında hastaya özgü cerrahi planlanmayı sağlayan ve hata payını minimuma indiren robotik cerrahi, hastaların ilk tercihi oluyor. Bursa’daki robotik diz ve kalça protezi ameliyatlarının SGK anlaşmalı olarak yapılabilmesi, dar gelirli SGK’lı hastaların yüksek standarttaki bu yöntemden faydalanmasını sağlıyor” şeklinde konuştu.Bursa’da gerçekleştirilen bu teknolojinin Avrupa’ya örnek olduğunu belirten Turan, İsveç’ten gelen hekimlerin robotik cerrahiyle yapılan diz ve kalça protez operasyonlarını yakından incelediğini söyledi.

HAYAT
Tek donörden alınan karaciğer iki ayrı hastaya nakledildi

HAYAT
Anne oğluna ağabey kardeşine böbreğini verdi

HAYAT
Takma dişlerini yutunca hayatı karardı

HAYAT
Üzüntü beyinde sohbeti artırıyor

HAYAT
Organ nakli olan hastaları bekleyen gizli tehlike