Şeker yemeyen çocukların dişleri de çürür

Çocuklarda sadece şeker ya da çikolata değil, ekmek makarna gibi karbonhidrat içeren ve özellikle diş yüzeyine yapışan besinler de dişi çürütür. Bakımı yapılmayan süt dişlerinin vaktinden önce düşmesi kalıcı dişlerin sorunlu çıkmasına neden olurken ayrıca çocukta psikolojik sorunlara ve konuşma bozukluklarına yol açıyor.

Yeni Şafak
Uzmanlar çocuklarda diş sağlığına ilişkin doğru bilinen yanlışları açıkladı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vefik Arıca, bebeklik döneminden itibaren çocukların diş sağlığına özen göstermek gerektiğini söyledi.

Doğru bilinen yanlışlara dikkati çeken Arıca, "Aksi halde gelişen diş çürükleri ve erken diş kaybı nedeniyle çocuklarda yetersiz beslenme, kilo alamama, kaygı bozuklukları, psikolojik sorunlar ve konuşma bozuklukları gelişebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Parmak emme, biberon, emzik kullanımı, ağız solunumu, dilin yutkunma sırasında alt veya üst ön dişlerin arasına sokulması olarak tanımlanan atipik yutkunma gibi alışkanlıkların da tedavi edilmediklerinde çene ile yüz gelişimini olumsuz etkileyebildiğini vurgulayan Arıca, "Diş sağlığıyla ilgili bazı hatalı bilgilerin faturası, çocuklarımız için ağır olabiliyor." dedi.

Süt dişleri tedavi edilebilir

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vefik Arıca, çocuklarda diş sağlığına ilişkin doğru bilinen yanlışlarla ilgili şu bilgileri verdi:

İlk dişin çıkmasıyla birlikte çürük oluşabilir

Arıca, bebeklerde ağızda ilk dişin çıkmasıyla birlikte diş çürükleri oluşabildiğini dile getirdi. Uyku sırasında ağızda tükürük akışının da azalmasıyla, gece beslenmesiyle alınan sütün, ağızda birikerek bakterilerin çoğalmasına ve diş çürüğü oluşumuna neden olabileceğini ifade eden Arıca, şöyle devam etti:

En geç 1 yaşından itibaren diş muayenesi

Prof. Dr. Vefik Arıca, Amerikan Pediatrik Diş Hekimliği Akademisi tarafından ilk diş muayenesinin en geç 1 yaşından itibaren yapılması ve 6 ayda bir de rutin kontrollere devam edilmesinin önerildiğini, böylece bebeğin diş gelişiminin yakından takip edilebileceği ve ebeveynlerin beslenmeyle ağız hijyeni konusunda bilgilendirilmesinin sağlanacağını vurguladı.

Süt dişine kanal tedavisi yapılmasının kalıcı dişe zarar vereceği düşüncesinin de yanlış olduğunu dile getiren Arıca, şöyle devam etti:

Çocuklarda diş ipi kullansın

Arıca, süt dişlerinin yapı itibarıyla diş aralarında besin birikimine oldukça elverişli olduğunu, bu nedenle çocuklarda da gerekirse ebeveyninin de yardımıyla diş ipi kullanılabileceğini ifade etti.

Süt dişi olan çocukların ağzının kokmasının normal olmadığını dile getiren Arıca, diş çürükleri, diş eti hastalıkları, sindirim sistemiyle ilgili rahatsızlıklar ve bademcik iltihaplanması sonucu ağız konusu oluşabileceğini vurguladı.

Arıca, süt dişlerini fırçalarken diş etlerinin kanamasının normal olmadığını ifade ederek, "Doğrusu dişleri fırçalarken diş eti kanaması normal bir durum değildir ve diş eti iltihabının en önemli belirtisidir" diye konuştu.

HAYAT
7 maddeyle Alzheimer'ı kendinizden uzak tutun

HAYAT
Boyun fıtığında doğru bilinen yanlışlar

HAYAT
Evden kovulan kız tedavi edilecek