Yazma eserlerin onarımına dair her şey Rami’de

“Geçmişten Günümüze Yazma Eser Konservasyonu” sergisi Rami Kütüphanesi koridorlarında ziyaretçilerle buluşuyor.

Halime Kirazlı
Arşiv.

Türkiye Yazma Eserler Kurumunca (TYEK) Zeytinburnu Belediyesinin katkılarıyla hazırlanan “Geçmişten Günümüze Yazma Eser Konservasyonu” sergisi Rami Kütüphanesi koridorlarında ziyaretçilerle buluşuyor. Konservasyonun tarihsel süreci ve aşamalarının anlatıldığı sergide bir yazma eserin konservasyonunda izlenen adımlar sırasıyla hem örnek çalışmalar hem de yerleştirilen ekranlardaki videolarla uygulamalı olarak anlatılıyor.

Kitap böcekleri
Şiraze çalışmaları

LARVALAR SERGİLENİYOR

Sergi “Kuru temizlik”, “Yüzey bütünlüğü bozulan kağıtların sağlamlaştırılması”, “Mürekkep korozyonunun sağlamlaştırılması”, “Süslemeli eserlerde yapılan tahribatsız analizler” gibi çok sayıda bölümden oluşuyor. Bu bölümler sayesinde yazma eserlerin bakımı, onarımı ve muhafazası için yapılan müdahalelerin tarihsel süreç içindeki değişimi sırasıyla izlenebiliyor.

Ciltlemede ve yazma eserlerin onarımında kullanılan fırçalar, pH ölçerler, ağırlıklar, el aletleri, Japon kağıtları, kağıt yapımında yararlanılan bitkiler gibi malzemeler de sergilenen eserler arasında yer alıyor. Açıklama metinleriyle desteklenen çalışmalar ziyaretçilerin sürece dair fikir edinmesini sağlıyor. Böcek tahribatları, zararlı böcek türlerinin anlatıldığı alanda ise eserlere en çok zarar veren larvalar da sergileniyor. Yazma Eserleri Koruma ve Onarım Sempozyumu (YEKOS) kapsamında 6 Aralık’ta açılan sergi, 21 Ocak’a kadar Rami Kütüphanesi Şifahanesi koridrolarında görülebilecek.

HAYAT
Ketebe Genç yayın hayatına başladı

HAYAT
Diyarbakır'daki kazıda ortaya çıkarıldı: Hepsi 0-6 yaş arası çocuklara ait! Ölüm sebepleri hakkında ayrıntılı çalışma yürütülecek

HAYAT
Çocuk edebiyatında mesuliyetimizin farkında olmalıyız