Yeni Şafak muhabiri KADES’i test etti: 4 dakikada yetiştiler

İçişleri Bakanlığı’nın kadınları şiddet ve tacizden korumak için kurduğu KADES uygulaması geçen yıl 10 bine yakın kadının imdadına yetişti. Yeni Şafak muhabiri de KADES’i test için Zeytinburnu’nda butona bastı. Polisler 4 dakika sonra müdahale için muhabirimizin yanındaydı.

Ayşe Mine Alioğlu
Trafiğin az olduğu saatlerde ikinci kez butona bastığımızda polisler, 4 dakikada yanımıza geldi.

İçişleri Bakanlığının, kadına şiddetin önüne geçmek için kurduğu Kadın Destek (KADES) uygulaması adeta kadınların kurtarıcısı oldu. Bugüne kadar bir milyon 860 bin 909 kadın olası bir şiddette güvenlik güçlerinden yardım alabilmek için telefonuna KADES uygulamasını yükledi. Sadece son 1 ay içerisinde İstanbul’da bine yakın kadın uygulamanın butonuna bastı. Geçtiğimiz yıl 9 bin 800 kadın KADES’den yardım istedi. Güvenlik güçleri bu uygulama sayesinde, şiddet olaylarına alevlenmeden müdahale etti. Biz de Yeni Şafak olarak sürecin nasıl çalıştığını test etmek istedik.

GÜNDEM
Eski erkek arkadaşı tarafından darp edilip kaçırılan Elif: Hayatımı KADES'e borçluyum

ÖNCE OPERATÖR ARIYOR

GÜNDEM
Kadına şiddete taviz yok

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/03/31/05/24/resized_8cd13-d39d4da91.jpg

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/03/31/05/24/resized_ef2b4-594598442.jpg

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/03/31/05/25/resized_eb5e3-970b17d83.jpg

EKİPTEN ANLIK TAKİP

2 dakika sonra olay yerine en yakın ekip bizi aradı. Yola çıktıklarını ancak trafiğin çok yoğun olduğunu belirtti. Arka arkaya 4 kez arayarak sağlık durumu ve konum bilgileri alan ekip, 8 dakika sonra olay yerine geldi. Durumu anlamaya çalışan ekipler resmi izin alarak KADES’i test ettiğimizi söylediğimizde derin bir nefes alarak gülümsedi. Trafik yoğunluğundan dolayı geç kaldıklarını yoksa anında olay yerine geldiklerini belirttiler.

GÜNDEM
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan 8 Mart'ta 'kadına şiddetle mücadele' mesajı

1 DAKİKA İÇİNDE İLETİŞİM

GÜNDEM
Kadına şiddete son: 'Eski eşi tarafından öldürüldü' haberlerini bitirecek karar

Bu buton hayat kurtarır

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Aile İçi ve Kadına Şiddetle Mücadele Büro Amiri Aslıhan Turhan, “KADES, butona bastığımız anda bizi kurtarır. Can tehlikesi olan her bireye ulaşmaya çalışıyoruz. Sadece şiddete uğrayan kadınlar değil, buna şahit olanlar komşusu ya da can tehlikesi olan herhangi biri için de butona basılabilir. Şiddet sadece fiziksel değil. Hakaret, aşağılamak, birilerinin yanında küçük düşürmek, tehdit etmek, cinsel zorbalık, ekonomik şiddet gibi birçok boyutu bulunuyor. Kadınların bir kısmı bunlardan haberdar fakat maalesef hala bilmeyenler de var” dedi.

GÜNDEM
Bakan Selçuk: Kadına şiddetle mücadelede ödün verilmeyecek

TELEFONDA OLMALI

GÜNDEM
Usturayı çıkarınca polis yetişti

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/03/31/05/21/resized_999b2-bd85d343kutu2.jpg

Riske göre çözüm

Olay yerine gelen ekipler, şiddet olaylarının gerçekten yaşandığı durumlarda sürecin nasıl işlediğini de detayları ile anlattı. Aldığımız bilgiye göre ekipler önce mağdur ile şiddet uygulayan şahsı ayrı ekip aracına bindiriyor. Mağdurun şikâyetçi olup olmadığını öğreniyor. Sonra sağlık kontrolüne götürüyor. Mağdur ifade verebilecek durumdaysa ifade işlemleri tamamlanıyor. Ekiplerle birlikte mağdur, aile içi ve kadına şiddet büro amirliğine götürülüyor. Büroda kadın memurlar tarafından karşılanıyor. Şiddet mağdurlarına, kadın memurlar tarafından kayıt ve risk değerlendirme formu dolduruluyor.

HAYAT
KADES 1 milyonu geçti

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/03/31/05/22/resized_545b4-7338b205kutu1.jpg

KOMŞUN İÇİN DE BASABİLİRSİN

GÜNDEM
KADES ihbarıyla polis geldi eski eşini öldüremeyince intihara kalkıştı