Yüzdeki tik için 'kalıcı çözüm' ameliyat

Yüzün bir tarafındaki kasların kasılmasıyla ortaya çıkan bir tik botoksla geçici, ameliyatla ise kalıcı olarak çözülebiliyor. Tikin sinirin rahatsızlığı sonucu kasın kasılmasıyla oluştuğuna değinen uzmanlar, tedavi yöntemlerini anlattı.

Yeni Şafak
Yüzde ortaya çıkan tik, botoksla geçici ameliyatla ise kalıcı olarak çözülüyor.

Yüzün bir tarafındaki kasların kasılmasıyla ortaya çıkan ve toplumda görülme sıklığı 10 binde bir olan "hemifasiyal spazm" botoksla geçici, ameliyatla ise kalıcı olarak çözülebiliyor.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, "tic konvulsif" olarak da bilinen hemifasiyal spazmın "yüzün bir tarafındaki kasların kasılmasıyla ortaya çıkan bir tik" şeklinde kendini gösterdiğini dile getirdi.

Oluşan tikin ağrılı olmadığını, hayatı tehdit etmediğini, ancak rahatsız edici olduğunu anlatan Erdoğan, "Stres yaratma özelliği olup stresli durumlarda daha artar ve beklenmedik zamanda olabilir. Hem kadın hem de erkekleri etkiler ama yine de orta yaşlı kadınlarda daha sık görülür. Asyalılarda daha fazla rastlanır. Toplumda görülme sıklığı 10 binde bir kadardır" diye konuştu.

Tikin belirtileri nelerdir?

Erdoğan, hemifasiyal spazmın sinirin rahatsızlığı sonucu kasın kasılmasıyla oluştuğuna değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Tikin tedavi yöntemleri

Prof. Dr. Ersin Erdoğan, hemifasiyal spazmın tedavisine ilişkin şu bilgileri verdi:

Kalıcı çözüm ameliyat

Kalıcı tedavi yönteminin "mikrovasküler dekompresyon ameliyatı" olduğunun altını çizen Erdoğan, ameliyatta sinire temas eden damarın ayrıldığını, araya teflon yastık konulduğunu ve etkisinin genellikle hemen başladığını söyledi.

Erdoğan, hastalık için uygulanan cerrahinin "kalıcı çözüm" getirdiğini belirterek, şöyle devam etti:

Bazı hastalarda görülen ameliyat sonrasında yüzde hafif kuvvetsizlik hissinin genelde geçici olduğunu dile getiren Erdoğan, "En ciddi komplikasyon, ameliyat tarafında işitme kaybıdır ve çok nadiren olabilir. Bu tür komplikasyonların olma olasılığı bu konuda tecrübeli hekimlerde oldukça nadir olup bu konu ile uğraşan ekiplerin seçilmesi önemlidir." şeklinde konuştu.

HAYAT
Ciltte kırışıklık yapan kötü alışkanlıklar

HAYAT
Tıbbi cihaz eğitimi sektörü geleceğe taşıyacak

HAYAT
Uzmanlar uyarıyor: Ayağınızı, bacağınızı kaybedebilirsiniz

HAYAT
Vitamin eksikliği saçları döküyor