Aşıya her aşamada sıkı kontrol

Dünyanın her ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de aşıyla ilgili birçok yanlış kanaat var. Sağlık Bakanlığı’nın Aşı Portalı’nda yer alan bilgilere göre aşılar çok sayıda kontrolden geçiyor. Türkiye’de sadece Dünya Sağlık Örgütü’nün onayladığı ve uluslararası referans laboratuvarlarında test edilen aşılar kullanılıyor. Yine de bir aşının ülkemizde kullanılabilmesi için “güvenli ve etkili” olduğunun bakanlığa kanıtlanması gerekiyor. Aşılar uygulamadan önce test ediliyor. Aşı sonrası etkiler adım adım izleniyor.

Fotoğraf: Arşiv

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, aşı hakkında doğru bilinen yanlışları yeniden gündeme taşıdı. Kovid-19'a yönelik aşı çalışmalarından müjdeli haberler gelmeye devam ediyor. Yaşanan bu süreç, aşılar hakkında birçok sorunun ve cevabının kamuoyunda tartışılmasına neden oldu.

ANNE SÜTÜ HER ZAMAN KORUMAZ

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/12/13/03/35/resized_5a1d4-98d102f2mansetek1dekope.jpg

AŞISIZ ÇOCUK RİSKE ATILIR

Yanlış: Aşıyla önlenebilir çocukluk hastalıkları yaşamın bir parçasıdır.

Doğru: Aşıyla önlenebilir hastalıklar, yaşamın bir parçası olmak zorunda değildir, önlenebilir. Aşıyla önlenebilir hastalıklar ciddi hastalıklardır, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde zatürre, beyin iltihabı, körlük, kan iltihabı, kulak enfeksiyonları, konjenital kızamıkçık sendromu ve hatta ölüm gibi ciddi sonuçlara yol açabilirler. Bu hastalıklar aşılarla önlenebilir. Bu hastalıklara karşı aşı yapılmaması çocukların gereksiz yere savunmasız kalmasına ve sağlıklarının riske atılmasına neden olur. Aşılama, karantina ve izolasyon uygulamaları, yaygın tarama ve tanı testleri gibi diğer salgın önleme faaliyetlerinden çok daha etkili ve ucuzdur.

BİRÇOK TESTE TABİ TUTULUYOR

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/12/13/03/36/resized_9d539-0eafdd3casi1.jpg

BİRÇOK HASTALIK YOK EDİLDİ

Yanlış: Aşılar faydalı değildir.

Doğru: Dünya çapında halen her yıl çok sayıda insan aşıyla önlenebilir hastalıklar yüzünden ölüyor. Bu hastalıkların birçoğu aşılama programı sayesinde Türkiye'de hiç görülmüyor ya da nadir görülüyor. Aşılar, birçok bebek, çocuk ve erişkinleri öldüren veya zarar veren bulaşıcı hastalıkları önleyebilir. Yaygın aşılamayla çiçek hastalığı yok edilmiştir, çocuk felci hastalığında ise yüzde 99'luk azalma sağlanmıştır.

Çocuk aşısız ise kızamık, çocuk felci, menenjit, tetanoz, sarılık gibi pek çok aşıyla önlenebilir hastalık ve bunların yol açabileceği sakatlık ve ölüm riski altında olabilir.

AŞILARIN YAN ETKİLERİ NADİRDİR

HALEN AŞIYA İHTİYAÇ VAR

Yanlış: Türkiye'de aşıyla önlenebilir hastalıklar neredeyse yok edildi, dolayısıyla aşılamayı desteklemeye gerek yok.

Doğru: Aşıyla önlenebilir hastalıklar (difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, suçiçeği, Hepatit A, Hepatit B, Hemofilus. influenza ve pnömokoklara bağlı hastalıklar) Türkiye'de azalmış olmakla birlikte dünyada halen görülmektedir. Türkiye'de bağışıklama kapsayıcılığı yüzde 100 değildir, bu nedenle yetersiz aşılanmış veya aşılanmamış gruplar bu hastalıklara karşı hala korunmamaktadır. Ayrıca, Türkiye'de, aşı programında yer alan tüm aşılar ücretsiz uygulanmaktadır.

Yerli aşıda Faz-2 müjdesi

2. doz vuruldu yan etkisi yok

Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde, gönüllülere Çin menşeli aşının 2. dozu uygulandı. Herhangi bir yan etki oluşmadığını bildiren Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akan, “Çalışmalarımız tamamen gönüllülük esasına dayanıyor. Çin aşısında ikinci doza geçtik. Bu bir inaktif aşı. Oldukça fazla gönüllümüz var. 650 civarında bir gönüllü alacağız. Özellikle hekimlerden, sağlık çalışanlarından çok fazla talep var. Bunlar her şeyi ile belirtilmiş çalışmalardır. Bu çalışmalar birçok merkezden de denetimden geçiyor. Biz Çin aşısı ile ilgili denetimden de geçtik. Bu çalışmalar bilimsel olarak sürdürüldüğü için güven kaçınılmaz” ifadelerini kullandı. Akan, “Salgının durması için aşıya ihtiyaç var. Bu kadar çeşit aşının kullanılabilir hale gelmesi dünyadaki salgını durdurmak için çok önemli olacaktır” diye konuştu.