Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara'dan grip aşısı uyarısı: Dünyada sıkıntı olacağı kesin

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, koronavirüsün yayılmasından sonra grip aşısının önerilmesine dikkat çekerek, "Kovid salgınının boyutlarının bu kadar büyük olmasının mart, nisan, mayıs ayı gibi görüldüğünü düşünürsek bu sene dünya genelinde grip aşısıyla ilgili bir miktar talebi karşılama konusunda sıkıntı olacağı kesin. Bu sıkıntıyı ülkemiz de yaşayabilir" ifadelerini kullandı.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, ortaya çıkmaya başlamasıyla beraber zatürre ve grip aşısının önerilmeye başladığını söyledi.

Prof. Dr. Kara, "Ama ne zatürre aşısı ne grip aşısı Kovid tablosunda bizi korumuyor. Ama şöyle bir özelliği var; Kovid’deki en büyük problem akciğerlerin hasar görmesi, akciğerlerimizin zedelenmesi. Gripte, zatürrede pnömokok mikroorganizması bakterisi de akciğerlerde hasar yaratıyor. O nedenle de bizim onları azaltıyor olmamız öbür taraftan Kovid’in etkisini azaltmamızı sağlıyor. Bu bakımdan bu iki aşı da çok önemli. Ama zatürre aşısını herkesin yaptırması gerekir mi? Belirli risk gruplarımız var. O grupların bu aşıyı olması gerekiyor" dedi.

KORONAVİRÜS
Korona aşısı için gönüllü yağıyor

'RİSK GRUBUNUN BU AŞIYI OLMASINDA FAYDA VAR'

KORONAVİRÜS
Sakarya'da sağlık çalışanının dikkati virüsün onlarca kişiye bulaşmasını engelledi

'BU SIKINTIYI ÜLKEMİZ DE YAŞAYABİLİR'

Grip aşısının da benzer şekilde Türkiye’de tanımlanmış risk grubu, çevresinde yüksek riskte olanlara öncelikli olarak uygulanması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Kara, şöyle konuştu:

KORONAVİRÜS
Bilim Kurulu üyesi Yavuz'dan 'bağışıklık kazanılmıyor mu?' sorusuna yanıt: Bu korktuğumuz bir durumdu

'RİSK GRUBUNA VE SAĞLIK ÇALIŞANLARI ÖNCELİKLİ OLMALI'

Kara, burada önceliklendirmenin önemli olduğuna işaret ederek, "Öncelikle çok yüksek riski olan ve hem Kovid’den hem gripten etkilenme ihtimali en yüksek olanlara öncelik vermemiz gerekiyor. Aşılarla ilgili 'herkesin yaptırmasına lüzum yok' dememek lazım; ama ilk önceliği en yüksek riski olan hem yaşı büyük hem de altta problemi olan büyüklerimize vermemiz gerekir. Belki ondan sonra da sağlık hizmetinde çalışacak ve özellikle de ön safhada çalışacaklara, acillerde, Kovid hastalarına bakacak hasta sayısında çok artış olacağı zaman bizim çok ihtiyaç duyacağımız sağlık personeline vermemiz gerekir. Böyle bir önceliklendirmeyle gidilmesi gerekecektir. Bütün dünyada da benzer şekilde olacaktır" diye konuştu.

KORONAVİRÜS
Bilim Kurulu üyesi Kara: Birinci dalganın artçılarını büyük rakamlarla görüyoruz

KORONAVİRÜS
Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhan: 15 gün daha bu vaka artışı bu şekilde gidebilir

KORONAVİRÜS
Kadınların koronavirüse karşı daha dayanıklı olmalarının sebebi T lenfositleri