Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Midilli: Hastalığı evinde geçirenler evcil hayvanlarından da uzak durmalı

Koronavirüsün insanlardan evcil hayvanlara bulaşması, virisün İngiltere varyantının evcil hayvanlarda ciddi kalp sorunlarına yol açabildiğinin bildirilmesi, bilim dünyasında, “Evcil hayvanların da aşılanması gerekiyor mu?” tartışmasını bir kez daha gündeme getirdi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Viroloji Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Prof. Dr. Midilli, “Hayvanlarda ağır hastalık yapmıyor ama hayvanlara bulaş olması, epidemiyolojik açıdan bazı riskler içerebiliyor. Virüsün hayvanlarda da farklı bir evrimleşme gösterme riskinden dolayı bunun üzerinde çok duruluyor. Evcil hayvanı olanların, hastalık süresince hayvanlarını da korumak adına mesafeli olması gerekiyor” dedi.

Prof. Dr. Kenan Midilli.

Pandeminin başından bu yana bilim dünyasının üzerinde en çok durduğu konulardan biri de koronavirüsün insandan hayvanlara geçme riski oldu. Geçtiğimiz haftalarda Avrupa’da, viriüsün İngiltere varyantının evcil hayvanlarda ciddi kalp sorunlarına yol açabileceği bildirildi.

KORONAVİRÜS
İngiltere'de AstraZeneca krizi: Kan pıhtısı ölümleri nedeniyle çocuklar üzerindeki denemeler askıya alındı

“ONLAR DA DİĞER AİLE BİREYLERİ GİBİ KORUNMALI"

ABD ve Rusya’da hayvanlara yönelik Covid aşısı geliştirme çalışmaları sürerken, Ocak ayında Virulence adlı bilim dergisinde, "Bazı evcil hayvan türlerinin aşılanması, enfeksiyonun yayılmasını engellemek için gerekli olabilir” başlıklı bir yazı yer aldı.

KORONAVİRÜS
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan: Aşı tercihinde kriter yok

“HANGİ AŞIYI OLMALIYIM TEREDDÜTÜ GEREKSİZ”

İngiltere varyantının bütün yaş gruplarını daha kolay enfekte edebildiği için çocuk vakalarında da artış yaşanmasının olağan olduğunu belirten Prof. Dr. Midilli, “Ama özellikle çocuklarda daha ağır seyrettiğine dair şu an için bir kanıt yok” dedi.

KORONAVİRÜS
İngiltere'de AstraZeneca krizi: Kan pıhtısı ölümleri nedeniyle çocuklar üzerindeki denemeler askıya alındı

“ANTİKOR TESTİ TEDBİRDE GEVŞEMEYE YOL AÇIYOR”

Aşı yaptırdıktan sonra antikor baktırmanın kişide gereksiz bir rahatlık ya da endişeye yol açabileceğini de vurgulayan Prof. Dr. Midilli, bakılan antikor düzeyleriyle aşının koruyuculuğuna dair bir sonuca ulaşılamayacağını ifade etti.

KORONAVİRÜS
Türkiye'nin 6 Nisan koronavirüs tablosu açıklandı: Vaka sayısı 50 bine dayandı

“TEDBİRLERE GÖNÜLLÜ UYUM ÇOK DAHA ÖNEMLİ”

Hızla yayılan ve ülkemizde de baskın hale gelen İngiltere varyantının daha fazla vakaya yol açarak, hastanelerin hızla dolduğu bu günlerde, korunma tedbirlerine tekrar işaret eden Prof. Dr. Midilli, her şey normale dönmüş gibi davranmak yerine tedbirlere gönüllü uyumun çok daha önem kazandığını söyledi.

DÜNYA
İsrail basını: Pfizer parasını alamadığı İsrail'e aşı sevkiyatını durdurdu