Bir yılda hayatımız değişti

Türkiye’de ilk koronavirüs vakası tespit edilmesinin üzerinden geçen 1 yılda hayatımızda köklü değişiklikler oldu. Maske, mesafe, hijyen gündelik yaşamın ayrılmaz bir parçası oldu. Eğitimden işe her alanda hayat internete girdi. Kargo sektörü altın çağını yaşadı.

Yasemin Asan
Fotoğraf: Arşiv

Çin’de ortaya çıkıp dünyayı sarsan Kovid-19, toplumsal yaşamda radikal değişiklikleri beraberinde getirdi. Önlemler silsilesi pandeminin seyrine göre sıkılaştırılıp gevşetilirken kontrollü sosyal hayat ve son olarak 1 Mart’ta başlayan ‘yerinde karar’ dönemi ile insanlar birçok ilkle tanıştı. İşte 11 Mart’ta ilk Kovid-19 vakasının tespit edilmesinin ardından hayatımıza giren değişiklikler:

KORONAVİRÜS
Tükeniyoruz lütfen dikkat: Ceremesini hepimiz çekeceğiz

İLAÇ KULLANIMI AZALDI

KORONAVİRÜS
Çok yüksek riskli ilde kırmızı alarm: 24 saat süreyle sorgulanacak

İNTERNET KULLANIMI ARTTI

-Halk, geçmiş yılların aksine sadece ciddi rahatsızlıkları sonucu hastanelerin kapısını çaldı. -Organik ve bitkisel ürünlere talep arttı. Sağlıklı beslenmeye özen gösterildi. -Ailelerde özellikle de çocuklarda teknoloji bağımlılığı arttı. Telefon-internet-sosyal medya kullanımı zirve yaptı. -Hem kısıtlamalar hem de virüs korkusu nedeniyle dışarıda yeme içme azaldı. -Beslenme alışkınlıkları değiştirdi. Sağlıksız beslenme ve hareketsizlik yüzünden kilo problemleri ortaya çıktı. -Umre ve hac ibadetleri gerçekleşmedi. -Genel ve bölgesel sokağa çıkma kısıtlamaları uygulandı. -Virüs korkusu ve stresi kaygı, depresyon, panik atak gibi psikolojik, teknoloji yoğun bir hayat göz rahatsızlıklarını artırdı.

KORONAVİRÜS
Pandemi servisinde çalışan doktordan uyarı: 'Aşı oldum bana bulaşmaz' algısı yanlış