En radikal tedbirleri alalım

Kovid-19 ile mücadelede aylarca “örnek ülke” olarak gösterilen Türkiye’de, son normalleşmenin ardından günlük vaka sayısı 60 bine, vefat sayısı da 300’e dayandı. Hem salgının kontrolden çıkmaması, hem can kayıplarının artmaması hem de ekonominin tamamen felç olmaması için yeniden radikal tedbirlere başvurulması gerekiyor. Uzmanlara göre virüsün yeni varyantları daha kolay bulaştığı için hareketliliğin en aza indirilmesi gerekiyor. Gençler ve yaşlılara sokak kısıtlaması, okullarda uzaktan eğitime geçilmesi, restoranların paket servisle sınırlandırılması, esnek mesai, şehirlerarası yolculuklara sınırlama ve toplu taşımaya düzenleme gündeme gelebilir.

Yasemin Asan
Vaka sayıları 55 bine dayanarak zirveyi görürken Ramazan ayında ‘tam kapanma’ gibi radikal kararların alınması gündemde.

Kovid-19’la mücadelede ‘örnek ülke’den merkez ülke konumuna gelme tehlikesi yaşayan Türkiye’de, çare olarak geçen yıl başarıyla tecrübe edilen “2020 tedbirleri” hatta tam kapanma formülü gündeme geldi. 1 Mart’ta başlatılan normalleşme toplum tarafından yanlış algılanınca 17 milyonu aşan aşılamaya rağmen vaka sayıları zirveyi gördü.

Ramazan ayının virüsle mücadelede yeni bir fırsata çevirmek için fırsat olduğu kaydediliyor. Sıkı tedbirlerin tekrar gündeme gelmesi bekleniyor.

KORONAVİRÜS
Bilim Kurulu'ndan kritik toplantı: Ramazan'da tam kapanma masaya yatırılacak

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/04/09/05/02/resized_dc49c-e09a2f15firsat2.jpg

GELEBİLECEK ÖNLEMLER ŞÖYLE:

KORONAVİRÜS
Tunceli Valisi Özkan uyardı: Vaka sayılarımız çok hızlı yükselmektedir

TEDBİRLİ BİR RAMAZAN ‘İYİLEŞTİRİR’

Ramazan ayında vaka sayıları kontrol edilemezse bu kez yaz dönemin en üst tedbirlerin gündeme alınması bekleniyor. Yurt içi seyahatler başta olmak üzere, uzaktan eğitim-öğretim, restoranlar-kafelerin tamamen kapanması, cemaatle kılınan namazların yeniden yasaklanması, 65 yaş üstüne ve 20 yaş altına sokağa çıkma yasağının tekrar gelmesinin kaçınılmaz olacağı bildiriliyor. Yine vatandaşların en çok uğradığı işletmelerin başında gelen berber, kuaför ve güzellik salonların durumları, toplu taşıma araçlarına yeni düzen, gıda marketlerinin çalışma saatleri gibi ülke genelinde sokağa çıkma yasağı uygulaması yeniden uygulanması gündemimizde olacak. Uzmanlar, tedbirli geçecek bir Ramazan’ın vaka sayılarını ve ölümleri azaltacağını, bu durumun da sağlıklı bir normalleşmeyi yeniden getirebileceğini değerlendiriliyor.

KORONAVİRÜS
Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kayıpmaz: Ramazan ayında ek tedbirler gelebilir

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/04/09/05/04/resized_fffeb-a2913f4cfirsatfarukaydin.jpg

Ramazan’ı fırsata çevirelim

KORONAVİRÜS
Koronavirüsü hafif atlatan 10 kişiden 1’inde hastalığın etkisi uzun sürüyor

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/04/09/05/05/resized_457a9-900a212dafsinkayipmaz.jpg

Bilim Kurulu toplanacak

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, Ramazan ayı içerisinde ek tedbirlerin alınabileceğini söyledi. Özellikle son dönemde vakaların yoğunlaştığı yaş grubunun 20 ile 59 yaş arası olduğunu vurgulayan Kayıpmaz, “Yani artık gençlerimiz, üretken nüfusumuz daha çok tehlike altında diyebiliriz. Ülkemizde diğer aşılar temin edildikçe meslek ve riskli gruplardan başlayarak genç yaştaki kişilerin de aşılamasına devam edilecek. Ramazan ayı içerisinde kritik günler bizi bekliyor diyebiliriz.” dedi. “Aşılamayı yaparken bir yandan da alınacak olan tedbirlerle Ramazan Bayramı’nda şu anda olduğumuzdan çok daha iyi bir konumda olabiliriz” diyen Kayıpmaz, şunları söyledi: “Ramazan ayı içerisinde de ek tedbirlerin gündeme gelebileceği görülüyor. Kamuda, özel sektörde uzaktan çalışma, bazı kapatma kararları düşünülebilir. Bilim Kurulu toplantısında ramazan ayı içerisinde vaka sayılarını düşürmeye yönelik tedbirler gündeme gelecek. Sayın Bakanımız tarafından kabineye sunulacak. Pandemi el birliğiyle mücadele etmemiz gereken bir süreç.”

KORONAVİRÜS
TBMM'de koronavirüs önlemi: Ziyaretçi yasağı kararı alındı

KORONAVİRÜS
Uzmanından uyarı: Ramazan sofralarınızda misafirlerinizi 'online' ağırlayın