Hazır mısın Türkiye? Mazeret yok, şakası yok, sokağa çıkma, virüsü yayma

48 saatlik ikinci sokağa çıkma yasağı bugün saat 24.00’te başlıyor. Yasak 4 gün önce duyurulduğu için market ve fırın önlerindeki izdihamın artık mazereti yok. Hafta sonunda su ve ekmek gibi temel ihtiyaçların satışında da kısıtlama yok. Devlet kurumları muhtemel yığılmaların önüne geçmek için gerekli tedbirleri aldı. Yasak yine 64 milyon kişinin yaşadığı 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta olacak. Ekmek dağıtımının aksamaması için vali ve kaymakamların başkanlığında fırıncılar odası, muhtar, emniyet ve jandarmanın katılımıyla komisyonlar oluşturuldu. Vatandaşlar hafta içinde alışveriş yaptıkları için yasağa daha hazırlıklı olacak.

Osman Özgan
Koronavirüs salgınına karşı en etkili önlemlerden olan ‘sokağa çıkma yasağı’nın ikincisi bu gece başlıyor.

Pandemiye karşı aldığı önlemlerle önemli bir başarı grafiği yakalayan Türkiye’de hem halk hem de devlet salgında zinciri kıracak ikinci sokağa çıkma yasağı için tüm hazırlıklarını tamamladı. İlkinden farklı olarak bu kez 31 ile ilişkin 48 saatlik yasak 4 gün öncesinden duyurulurken muhtemel yeni yığılmaların önüne geçildi. Devlet de aksaklıkları görerek önlemlerini çeşitlendirdi. Koronavirüsle mücadele kapsamında ikinci kez uygulanacak sokağa çıkma yasağı bugün saat 24.00’da başlayacak. Dün yayınlanan İçişleri Bakanlığı genelgesine göre 48 saat sürecek yasak 64 milyon vatandaşın yaşadığı 31 şehirde ilan edildi. Türkiye, ikinci yasağa ilk uygulamanın tecrübesi ışığında hazırlandı.

BU KEZ YIĞILMA OLMASIN

Sokağa çıkma yasağının ilki geçen hafta sonu uygulanmıştı. Ancak sokağa çıkma yasağının ilan edileceğini duyan vatandaşların tedbirleri hiçe sayarak marketlere ve fırınlara akın etmesi tartışmalara yol açarken Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta başında kabine toplantısı sonrası ikinci kez sokağa çıkma yasağının ilan edileceğini açıklamıştı. Kabine toplantısında, salgınla mücadele kapsamında hafta sonları sokağa çıkma yasağının ilerleyen dönemde de ihtiyaç duyuldukça sürdürülmesi kararı alındığını belirten Erdoğan, “17 Nisan Cuma gecesi saat 24.00’ten 19 Nisan Pazar gecesi saat 24.00’e kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacağını şimdiden tüm vatandaşlarımıza duyurmak istiyorum” demişti.

31 İLDE 48 SAAT SÜRECEK

İçişleri Bakanlığı, bugün saat 24.00 itibariyle başlayacak ve 48 saat sürecek yasağa ilişkin ayrıntıları yayınladı. 2 gün sürecek yasak, geçen hafta sonunda olduğu gibi büyükşehir statüsündeki 30 il ile Zonguldak’ta uygulanacak. Zorunlu izolasyon, 63 milyon 640 bin 226 bin kişiyi etkileyecek. Vatandaşların geçen haftanın aksine bu haftaki uygulamayı daha bilinçli ve hazırlıklı olarak karşılamasına kesin gözüyle bakılıyor. Hafta içerisine yayılan süre nedeniyle yaklaşık 64 milyon kişi, hafta sonuna ilişkin ihtiyaçlarını peyderpey tedarik etme fırsatı bulurken planlarını da buna göre yaptı. Stok telaşını tedarik zincirinin işlediğini görerek üzerinden atan vatandaş, buna uygun hazırlık gerçekleştirdi.

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısı sonrasında konuştu: Sokağa çıkma yasağı haftasonu devam edecek

İhlal edene ceza var

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/04/17/12/49/resized_0558d-bb361236istanbul1.jpg

Geçtiğimiz hafta uygulanan sokağa çıkma yasağına büyük oranda uyuldu. Ancak az sayıda da olsa kuralları ihlal edenler oldu. 31 ilde yasağa uymayan 24 bin 88 kişiye adli veya idari işlem uygulandı. Yine bu bu gece başlayacak 48 saatlik yasak süresince de sıkı denetim yapılacak. Yasağa uymayanların bu kapsamda çeşitli cezalara maruz kalabilecekleri belirtiliyor.

Eve gazete

KORONAVİRÜS
Sokağa çıkma yasağı sonrası vatandaşlar fırınlara akın etti

Nereler açık olacak?

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/04/17/12/48/resized_e97f5-6b66c3afekmek.jpg

İçişleri Bakanlığınca Sağlık Bakanlığı ile Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda bu gece yarısı başlayacak sokağa çıkma yasağına ilişkin yayınlanan genelgede, fırınlar, eczaneler, kargo firmaları, kamu ve özel sağlık kuruluşları, huzurevleri, veteriner klinikleri, mülki idare amirliklerince belirlenecek akaryakıt istasyonları hizmet vermeye devam edecek. PTT, su, gazete ve mutfak tüpü dağıtım şirketleri ile otel ve konaklama yerleri de faaliyetini sürdürecek. İlaç, tıbbi cihaz, tıbbi maske ve dezenfektan üretimi, nakliyesi ve satışına ilişkin firmalarla gazete, televizyon, radyo kuruluşları ile matbaalar da açık bulunacak. Vatandaşlara ekmek dağıtımı konusu da genelgede yer buldu. Buna göre belediye, fırıncılar odası ile güvenlik güçlerinin vali ve kaymakam başkanlığında oluşturacağı komisyon, muhtar görüşünü de alarak ekmek üreten işyerlerinin sorumlu olduğu bölgeleri cadde/sokak ölçeğinde belirleyecek organize edecek.

KORONAVİRÜS
Sokağa çıkma yasağının ardından İstanbul'da tarihi sessizlik

Kimler yasak dışı?

TBMM çalışanları, güvenlik güçleri, acil çağrı merkezi çalışanları, birinci derece yakınlarının cenaze defin işlemlerine katılacak kişiler, gazete, radyo ve televizyon kuruluşlarında görevli olanlar, sosyal koruma/bakım merkezleri çalışanları, PTT, kargo ve su dağıtım şirketi çalışanları yasak dışında tutuluyor. Ayrıca geçtiğimiz hafta sonu sokağa çıkma yasağının başlamasının ardından yasaktan muaf olanların mağdur olmaması için büyükşehirlerde toplu taşıma araçları sabah ve akşam saatlerinde kısıtlı olarak hizmet vermişti. Bu hafta sonu uygulanacak yasak boyunca da aynı uygulama devam edecek.

Çiftçiler muaf

HAYAT
Sokağa çıkma yasağı olan çocuklar pencereden top oynadı