Koronavirüs organ nakillerini de etkiledi: Kadavradan organ çıkarım oranları azaldı

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaprak, "Kadavradan organ çıkarımı, Kovid-19 salgınında, tüm dünyada yüzde 60-70 oranında azaldı. ABD'de böbrek nakillerinde yüzde 50, karaciğer nakillerinde yüzde 25 düşüş, İngiltere'de ve Hindistan'da karaciğer nakillerinde yüzde 80 azalma saptandı. Transplant aktiviteleri İtalya'da yüzde 25, Hollanda'da yüzde 67 oranında düştü" dedi.

Foto: Arşiv.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında, kadavradan organ çıkarımının tüm dünyada yüzde 60-70 oranında azaldığı, ABD'de böbrek nakillerinde yüzde 50, karaciğer nakillerinde yüzde 25, İngiltere'de ve Hindistan'da karaciğer nakillerinde yüzde 80, Türkiye'de de kadavradan yapılan nakil sayılarında yüzde 75 oranında düşüş gerçekleştiği belirtildi.

Yeni bir virüs olan Kovid-19'un insan vücuduna etkilerinin bilimsel olarak tam bilinmediğini ifade eden Yaprak, virüsün nakil hastaları üzerinde ağır etki yarattığının bilimsel verilerle ortaya konduğunu vurguladı. Yaprak, "Henüz hastalığa ait çok fazla bir bilgi elde olmayınca nisan ayında tüm dünyada organ nakli faaliyetleri durma noktasına geldi" diye konuştu.

Organ nakli gerçekleşen hastaların Kovid-19 riskine dair ilk gelen bilgiler kuzey İtalya'daki sınırlı sayıda organ nakil hastasına aitti ve bu hastalarda Kovid nedeni ile artmış risk oranları bildirildi."

KORONAVİRÜS
Almanya’da mutasyon kasımdan bu yana olmuş

"Ülkemizde de kadavradan yapılan nakil sayıları yüzde 75 oranında azaldı"

Yaprak, transplant dernekleri ve çalışma gruplarının birbiri ardına pandemide organ nakil süreçleriyle ilgili tavsiyeler yayımladığını hatırlatarak, bu tavsiyeler doğrultusunda, pandemi tehlikesinde nakil olmak ve olmamak arasında risk değerlendirmeleri yapıldığını bildirdi.

Örneğin geçen yıl kadavradan 432 hastaya karaciğer nakli yapılmışken bu sayı bu yıl 129'da kaldı. Böbrek nakli açısından ise geçen yıl kadavradan yapılan böbrek nakli sayısı 808 iken bu yıl bu sayı 247 oldu. Neyse ki canlı vericiden nakil konusunda çok büyük tecrübeye sahip olduğumuz için kadavra nakiller durma noktasına gelse de ihtiyacı olan hastalara canlı vericiden nakillere devam ettik."

Prof. Dr. Yaprak, Türkiye'de nakil süreçlerinde hastaların Kovid-19'a yakalanmaması için çok ciddi tedbirler alındığını vurgulayarak, "Kovid hastalarının servisleri ve yoğun bakımları, bu servislerde çalışan personel tamamen organ nakli süreçlerinden ayrıldı" diye konuştu.

Kovid-19 hastalarının akciğer tomografilerinin çekildiği cihazın bile ayrıldığını ifade eden Yaprak, organ nakli olacak hastalara ve donörlerine ameliyat öncesi rutin PCR testi ve akciğer tomografisi çekildiğini ve refakatçilere de yine PCR testi yapıldığını sözlerine ekledi.

KORONAVİRÜS
Koronavirüsün yeni türü yayılıyor: Bir ülkeye daha sıçradı

DÜNYA
Japonya’da panik artıyor: Mutasyona uğramış virüs 8 kişide görüldü

DÜNYA
Mutasyon 7. ülkeye de sıçradı: Seyahat geçmişi bulunmayan bir çiftte tespit edildi

KORONAVİRÜS
Japonya'dan sert önlem: Yabancıların ülkeye girişi yasaklandı