Sonbahar zor geçecek

Koronavirüsün delta varyantı salgını olduğu yerden daha kötü bir noktaya götürüyor. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Nurettin Yiyit, “Görünen o ki bizde de sonbahara kadar delta varyantı hakim virüs olacak. Hepimiz aynı anda kovidi atlatamayacağımıza göre bunu suni bir yolla yapmak zorundayız. Onun yolu da aşı. Şu anki veriler sonbaharın biraz zor geçeceğini söylüyor. Çünkü vakalarımız tırmanmaya başladı” dedi.

Fotoğraf: Arşiv

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, Kovid-19 salgınında gelinen son durum ile aşılama çalışmalarını değerlendirdi. Prof. Yiyit, salgınla mücadelede vatandaşları yataksız, tedavisiz, ilaçsız, aşısız bırakmama hedefiyle ciddi bir efor sarf edildiğini, bu süreçte birçok hastanenin hizmete alındığını, tedavi şekillerinin devamlı güncellediğini, aşı tedarikinde büyük işler yapıldığını ve hatta aşı üreten ülkelerden biri olma anlamında da ciddi yol alındığını belirtti. Yiyit, özellikle sağlık tesisleri anlamında iyi bir sınav verildiğini, vatandaşların da 1,5 yılda bu takımın en önemli parçası olduğunu aktardı.

BİZ ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ

Aşılanmayanlar yeni varyanta sebep olabilir

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, koronavirüse karşı yapılan aşıların güvenilir olduğunu ve hiç aşı olmayanlarla, ikinci doz aşısını yaptırmayanların vaka artışına neden olduğunu söyledi. Aşıların, bağışıklık sistemini aktive ederek vücuda savunmayı nasıl yapacaklarını öğrettiğini ifade eden Prof. Dr. Bilge, dedi.

SADECE KENDİLERİNİ RİSKE ATMIYORLAR

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/07/27/02/33/resized_3c7cc-e352b596yiyit1.jpg

AŞILAMADA GELECEK AY ÇOK ÖNEMLİ

Hastanelerinde ayaktan başvurularda son birkaç gündür artış trendi başladığını aktaran Prof. Dr. Yiyit, aşılama oranı düşük olan illerde artışın daha hızlı olduğunu ve vakaların büyük bir kısmının Delta varyantı kökenli olduğunu kaydetti. Önümüzdeki haftalarda bayram yoğunluğunun sonuçlarını da göreceğimizi vurgulayan Yiyit,

“Bunu yaşamamak adına şu an aslında hepimizin yapabileceği bir şey var. Bir defa virüsün bulaşmasını engelleyecek tedbirlerimizi alacağız. Ama her şeyden daha önemlisi de mutlaka aşılarımızı tam olacağız”

dedi. Aşılama noktasında gelecek bir ayın çok önemli olduğuna işaret eden Yiyit,

“Son dalgayı kimse unutmasın. Son dalgaya aşılı bir 65 yaş üstüyle ve sağlık çalışanlarıyla girdik. Hastanelerde yatanların gençler olduğunu unutmayalım. Biz de bu tedbiri üzerimize zırh olarak alalım ve bundan sonra da güvenli yol yürüyelim”

diyerek, sözlerini tamamladı.