Yasaklamayın sınırlayın

Koronavirüsle birlikte online oyunlara olan ilgi bağımlılık düzeyine ulaştı. Sigara, alkol, uyuşturucu ve kumarın ardından beşinci sırada sayılan oyun bağımlığı için uzmanlar, yasağın değil sınırlamanın önemine dikkat çekiyor. Yeşilay Başkanı Prof. Mücahit Öztürk, “Teknolojide en önemli iki unsur limit ve süredir” dedi.

Aybike Eroğlu
Fotoğraf: Arşiv

Bağımlılıkla mücadelede 101 yılı geride bırakan Yeşilay, bu yıl Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi’ni 5’inci kez düzenledi. Koronavirüs salgını nedeniyle çevrim içi olarak gerçekleşen kongrede, dünyanın önde gelen araştırmacıları bir araya geldi. Kongrenin bu yılki gündem maddesi ise son yılların büyük tehlikesi olan oyun bağımlılığı oldu. Koronavirüs salgınıyla birlikte dünya çapında yaşanan kapanmalar, çevrim içi oyunlara yönelimi artırdı. Oyun başında 4 saatten fazla vakit geçirmenin tehlikeli olduğuna dikkat çeken uzmanlar, son yıllarda artış gösteren oyun bağımlılığını, alkol, sigara, uyuşturucu ve kumardan sonra 5’inci tehlikeli bağımlılık olarak nitelendirdi. Dünyanın çeşitli ülkelerinde bağımlılıkla mücadele eden uzmanlar Yeni Şafak’ın sorularını yanıtladı…

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/06/06/04/50/resized_bc947-4fdb2e20zsoltd.jpg

SORUNLARDAN KAÇIYORUZ

Oyunlar dikkatimizi nasıl dağıtıyor?

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/06/06/04/51/resized_f3b45-d679305bjohnb.jpg

MİLYONLARCA İNSAN ONLINE!

Salgın oyunları nasıl etkiledi?

AVUSTRALYA QUEESLAND ÜNİVERSİTESİ MADDE KULLANIMI ARAŞTIRMALARI ULUSAL MERKEZİ’NDEN PROF. DR. JOHN B. SAUNDERS: Kovid-19 ile birlikte oyun oynama alışkanlığı artarak riskli hale geldi. Bu durum bağımlılığa dönüşmeden müdahale etmek gerekiyor. Uyuşturucu ve alkolde ilk hedef hiç kullanmamak olurken, oyun oynama bozukluğunda internetin durdurulması gerekiyor. Açıkçası bu gerçekçi değil. İnternet çok evrensel bir faaliyet ve burada esas hedef oyun oynama faaliyetlerini kısıtlamak. Kumar alışkanlığından oyun oynama bozukluğuna geçen kişiler var. Birçok online oyun paralı. Bazı oyunların içine kumar bileşenleri ekleniyor. Kumar bağımlılığı olan kişiler, oyunlarda bu ihtiyacını gideriyor. 4 saatten fazla oyun oynanmasını engellemek için oyunlara otomatik kapatma bölümleri eklenmeli.”

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/06/06/04/52/resized_ec243-93e584c6dariakuss2.jpg

OYUN SADECE OYUN DEĞİLDİR!

Online oyunlarla bağımızı nasıl kesebiliriz?

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/06/06/04/53/resized_9cbb8-ca5e9a96joelbillieux.jpg

ÇATIŞMA YARATIYORSA BOZUKLUK VAR

Oyun oynama bozukluğu nasıl ortaya çıkar?

İSVIÇRE LOZAN ÜNIVERSITESI PSIKOLOJI ENSTITÜSÜ AŞIRI KUMAR OYNAMA BAĞIMLILIK TIP MERKEZİ’NDEN PROF. DR. JOEL BİLLİEUX: Oyun oynama davranışları kişinin sosyal ihtiyaçlarını ve hayattaki başarılarını etkiliyorsa, günlük hayat üzerine etkisi varsa, iş dünyasında, okul dünyasında, aile içinde çatışmalara neden oluyorsa sağlıksız oluyor. Eğer sorun yaşanmıyorsa bu alanlarda bu kişi çok oynuyorsa bile sağlıklı bir oyun oynama davranışı diyoruz. Kontrol kaybı söz konusu olduğunda patolojik örüntüler olumsuz sonuçlar doğurarak fonksiyonel bozukluğa neden oluyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/06/06/04/54/resized_cb5fd-36b017bcmucahit.jpg

YASAKLAMAK ÇÖZÜM DEĞİL