Yerli ve milli olarak üretilen 'Favipiravir' koronavirüs tedavisinde zatürre oranını düşürüyor

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kayıpmaz, 'Favipiravir' ilacının koronavirüs vakalarında zatürre oranının azalmasında etkili olduğunu belirterek, "Elimizdeki ilk veriler bu ilaçların erken dönemde hastalarda başlandığında etkinliğinin daha yüksek olduğunu ortaya koymuş durumda. Tedaviye erken dönemde başlayarak hastalığın akciğerlere tutan zatürreye dönüşüm oranını düşürmeyi başarabildik" dedi.

Foto: Arşiv

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, koronavirüs vakalarında zatürre oranının azalmasında etkili olduğunu açıkladığı 'Favipiravir' ilacının, hastalara erken dönemde uygulanmasının önemine dikkat çekti. Doç. Dr. Kayıpmaz, daha önce ithal edilen, bir süredir Türkiye'de 4 firmanın üretimini yaptığı yerli ilacın kullanımına, Bilim Kurulu'nun tavsiyesiyle erken dönemde başlandığını belirterek, bu şekilde zatürre vakalarında düşüşün gerçekleştiğini kaydetti. Doç. Dr. Kayıpmaz, dünyada koronavirüse karşı etkinliği yüzde yüz olan bir ilacın henüz geliştirilmediğini, ancak tedaviler içinde sıtma için kullanılan hidroksiklorokin ile zatürre ilacı olan Favipiravir’in öne çıktığını anımsattı.

KORONAVİRÜS
Düğüne katılan kadınlar aynı makyaj malzemesini kullanınca 35 kişiye koronavirüs bulaştı

'POZİFİT ÇIKANLARA İLACI BAŞLATIYORUZ'

KORONAVİRÜS
Bakan Koca 81 ilin sağlık müdürü ile görüştü: Toplantı dört saat sürdü

'ERKEN İLAÇ KULLANIMI İLE HASTALIĞI KONTROL EDEBİLİYORUZ'

Doç. Dr. Kayıpmaz, Favipiravir ilacının daha önce ilk başta entübe hastalara verildiğini hatırlatarak, "Bu ilaç ilk önce entübe hastalara veriliyordu. Sonra entübasyon öncesindeki aşamada verildiğinde daha etkin olduğu ortaya kondu. Doğal olarak ilaca ne kadar erken başlanırsa, tedavide o kadar başarılı olunduğu görüşü hakim oldu. Biz de yerli ve milli ilaçlar sayesinde bu tedaviye erken dönemde başlayarak hastalığın akciğerlere tutan zatürreye dönüşüm oranını düşürmeyi başarabildik. Basit belirtileri de olsa bu ilacın başlanmasını şu anda tavsiye ediyoruz. Eğer bu ilaca erken başlarsak hastalık ileri aşamalara gelmeden onu kontrol altına alabiliyoruz. Mümkün olduğunca erken dönemde bu ilaçlara başlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.

KORONAVİRÜS
Koronavirüs vakalarında patlama yaşanınca iki köy daha karantinaya alındı

'YALNIZCA RİSK GRUPLARINA PNÖMOKOK AŞISINI ÖNERİYORUZ’

KORONAVİRÜS
Bilim insanları açık açık uyardı: Koronavirüste ikinci dalga umumi tuvaletlerden gelecek

KORONAVİRÜS
Bilim Kurulu üyesinden korkutan uyarı: Vaka sıçraması yaşanıyor büyük risk taşıyorlar

GÜNDEM
İçişleri Bakanlığı'ndan koronavirüs karantinası açıklaması: 68 ilde uygulanıyor