Kesilecek kurbanlığın özellikleri nelerdir?

Kurban Bayramı bu yıl 28 Haziran ve 1 Temmuz Cumartesi günleri arasında idrak edilecek. Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, vatandaşlar kesilecek kurbanın özelliklerinin neler olduğunu sorguluyor. Haberimizde kesilecek kurbanlığın özellikleri nelerdir? Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli? sorularının cevabını bulabilirsiniz. Kurbanlıklar üç yaşına girmiş olmalı, gözü görüyor olmalı, kesileceği yere kendi ayaklarıyla gitmeli, kulakları yerinde olmalı ve son olarak kuyruğu ve boynuzlarının üçte birinden fazlası yerinde olmalı. İşte iyi bir kurbanlık hayvan alırken dikkat edilecek hususlar.

Kurban edilecek hayvanlar hangi nitelikleri taşımalıdır?

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Müslüman coğrafyalarda kurbanlık telaşı başladı. Allah'ın rızasını kazanmak için kesilen kurbanlıklar, satış alanlarındaki yerini almaya başlayacak. Diyanet Başkanlığı tarafından açıklanan takvime göre; 2023 Kurban Bayramı 28 Haziran Çarşamba günü başlamış olacak. Bayramın 2. günü 29 Haziran Perşembe, 3. günü 30 Haziran Cuma ve 4. günü 1 Temmuz Cumartesi idrak edilecek.

Kurban Bayramına sayılı günler kala, vatandaşlar, Kurban kesecek vatandaşlar, kurban edilecek hayvanlar hangi nitelikleri taşımalıdır? sorusunun cevabını merak ediyor. Haberimizde kesilecek kurbanlığın özellikleri nelerdir? sorusunun cevabını bulabilirsiniz. İşte Kurban kesilecek hayvanda bulunması gereken özellikler.

Kurban edilecek hayvanlar hangi nitelikleri taşımalıdır?

Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 6).

Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin yarıdan daha azının olmaması, kurban edilmesine engel değildir. (Kâsânî, Bedâi‘, V, 75-76). Bunun yanında kesileceği yere gidemeyecek derecede topal olan hayvanlar da kurban edilemez. Buna göre hayvanın değerini düşürücü nitelikteki kusurlar kurbana engeldir.

Şâfiî mezhebinde, genel olarak yukarıda sayılan kusurlardan birinin bulunması, bir hayvanın kurban olmasına engel teşkil ettiği gibi, uyuz olan hayvanlar ile yem yemesini engelleyecek derecede dişlerinin bir kısmı dökülmüş olan hayvanların da kurban edilmesi caiz değildir (Nevevî, el-Mecmû‘, VIII, 399-404).

Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli?

Kurbanlık alırken ister büyükbaş ister küçükbaş alın genel fiziki görüntüsüne mutlaka ayrıntılı bakın. Özellikle hayvanlarda buruna, tüylere ve gözlere de bakılması gerekir. Eğer hayvanın burnu nemli ve parlaksa sağlıklı ve düzgün anlamına gelir. Tüyleri düz ve parlak olan hayvanlar tercih edilmelidir.

Kurban alınırken dikkat edilecek hususlardan biri de hayvanların kulak küpesi ve pasaportuna, başka ilden getirilen kurbanlıkların Veteriner Sağlık Raporu’nun olup olmadığına bakılması. Kurbanlıklar üç yaşına girmiş olmalı, gözü görüyor olmalı, kesileceği yere kendi ayaklarıyla gitmeli, kulakları yerinde olmalı ve son olarak kuyruğu ve boynuzlarının üçte birinden fazlası yerinde olmalı.

ÖZGÜN
Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?

ÖZGÜN
Kurban kesim vakti ne zaman başlar ve biter?

ÖZGÜN
Koyun ve keçi kaç yaşında kurban olur?