Bingöl balına bilimsel inceleme

Bingöl'e ait balın standardını belirlemek için Bingöl ve Gebze Teknik üniversitelerince "Bingöl Balının Morfolojik ve Moleküler Tabanlı Geliştirilebilir Tanımlama Sistemi" projesi hazırlandı.

Yeni Şafak
108 farklı noktadan elde edilen bal üzerinde bilimsel araştırma yapıldı.

Bingöl balının içeriği bilimsel araştırmayla tespit edilecek.

Kente ait olmayan balın ülke genelinde "Bingöl balı" etiketiyle satılmasını önlemek amacıyla Bingöl Üniversitesi (BÜ) ile Gebze Teknik Üniversitesi çalışma başlattı.

Bu kapsamda "Bingöl Balının Standartizasyonu ve Coğrafi İşaret ile Tesciline Yönelik, Bingöl Balının Morfolojik ve Moleküler Tabanlı (Barcoding Technology) Geliştirilebilir Tanımlama Sistemi" projesi hazırlandı. Projeyle, Bingöl balının içeriği belirlenecek.

BÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak'ın yaptığı açıklamada, Bingöl balının markalaştırılması yolunda, bal ve bal ürünleri olan propolis, polen, arı sütü ve arı zehri üretimini ve ekonomik değerini yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.

Türkiye'nin değişik illerinde "Bingöl balı" adıyla bal çeşitlerinin satıldığını anımsatan Çapak, örnek olacak çalışmayla balda sahteciliğin önüne geçileceğini kaydetti.

108 farklı noktadan örnek alındı

Çapak, şehre ait balı tespit etmek için 108 farklı noktadan örneği incelemeye aldıklarını işaret ederek, şöyle konuştu:

Bingöl balının kaliteli olmasının şehrin çok sayıda bitkiye sahip olmasından kaynaklandığını işaret eden Çapak, Bingöl balının kozmetik alanında da kullanılması için çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Prof. Dr. Çapak, şunları kaydetti:

Balın alternatif tıpta kullanımı için de çalıştıklarını vurgulayan İbrahim Çapak, şöyle konuştu: