Tatlı suda yaşayan ve akvaryumcular da düşük fiyatlara satılan bu balığın büyük sırrı keşfedildi. Olağan üstü biyolojik yapısı ve omurilik hasarlarını onarabilmesi bilim dünyasının araştırmalarına konu oldu.
Duke Üniversitesi araştırmacıları söz konusu balığın insanlar da felce hatta ölüme sebebiyet veren omurilik hasarlarını iyileştirebildiğini keşfetti. Balığın taşıdığı bir protein balığın uğradığı omurilik hasarını onardığı gözlemlendi.
Ekipte yer alan profesör Kenneth Poss şunları dile getirdi;
Bilim insanlarının incelemeleri sonucu balık omurilik hasarını bir köprü oluşturarak iyileştirmeye başlıyor. İlk olarak hücreler, kendi uzunluklarının onlarca katı kadar bir uzaklığa çıkıntılar uzatıyorlar ve hasarın o büyük körfezini aşarak, iki kıyıyı köprü ile birleştiriyorlar. Ardından sinir hücreleri geliyor. 8 hafta içinde yeni sinir dokusu boşluğu dolduruyor ve hayvan böylece felçten bütünüyle kurtuluyor.
Bilim insanları bu olağan üstü olayı tetikleyen etmeni araştırırken balığın omurilik hasarı sonrasında gerçekleşen aktiviteleride keşfetti. Hayvanda yaralanma gerçekleştikten sonra kuvvetli bir biçimde etkinleşen düzinelerce gen içinden 7 tane genin hücrelerden salgılanan proteinleri kodladığı tespit edildi.
Araştırmacıların dikkat çektiği en önemli konu ise zebra balıklarında bulunan proteinlerin kodları ile insanlarda bulunan proteinlerin kodlarının yüzde 90 benzer olması. Bu benzerlik sayesinde bilim insanları, omurilik sakatlanmaları sonucu ölüm ve felç kalma sorununu ortadan kaldırmayı hedefliyor.