Bütçenizi ayarladınız, peşin veya kredili yeni bir otomobil alacaksınız. Nasıl bir motor tercih ederdiniz? Benzinli mi yoksa dizel mi? “Tabii ki dizel" dediğinizi duyar gibiyiz. Peki, çoğu insan neden dizel diyor ve bu mantıklı bir tercih mi? Gelin bu sorunun cevabını yazının devamında birlikte arayalım...
Şayet ABD'de veya herhangi bir Avrupa ülkesinde yaşıyor olsaydık muhtemelen böyle bir sorunumuz olmazdı. Çünkü bu ülkelerin akaryakıt fiyatları ülkemize göre düşük olduğu için yakıt tasarrufu meselesi gündemimizi bu kadar meşgul etmezdi.
Vergi meselesi ise işin diğer boyutu. 1.6 lt motorun altındaki araçlardan alınan ÖTV %45 iken 1.6 lt – 2.0 lt motor hacmine sahip otomobillerde ÖTV oranı %90. 2.0 lt üzeri motora sahip araçlarda ise bu oran %145'e ulaşıyor. Yani vergisiz hali 100 bin lira olan bir aracın sadece ÖTV'si 145 bin lira oluyor. İşin içine diğer vergileri de ekleyince çok bilinmeyenli bir denklemle karşılaşıyoruz doğrusu.
Fiyat/performans anlamında en mantıklı motor tercihini aradığımız için 1.6 lt motor ve altını incelemek daha mantıklı olacak. İşin içine ekstra vergiyi dahil ederek bütçemizin sınırlarını gereksiz zorlamaya lüzum yok. Üstelik ülkemizin en çok satılan modellerden birisi olan VW Passat bile D Segment bir araç olmasına rağmen 1.4 lt ve 1.6 lt hacmindeki motorlarla tercih edilebiliyor.
Tüm markaların motor teknolojilerini tek tek yazıp incelemek isterdik ama böyle bir yazıyı yazmak haftalar, okumak ise saatler alırdı. Bu yüzden 2015'te en çok satan ilk 5 otomobil markasının motor teknolojileri üzerinden değerlendirme yapmaya karar verdik.
Şimdi de bu markaların bizim testimize en uygun ve Türk halkı tarafından çok tercih edilen modellerin karşılaştırmasını ele alalım.
Yukarıdaki listeye göz attığımızda benzinli/dizel farkını daha iyi anlayabiliyoruz. Ortalama yakıt tüketimi verilerini ele alalım öncelikle. Günümüz şartlarında -İstanbul trafiği mesela- bu düşük tüketim rakamlarını yakalayabilmek elbette kolay değil. Ancak bunlar otomobil firmalarının test sürüşlerinden elde ettiği sonuçların ortalaması olduğu için elimizde bu değerlerin dışında resmi rakamlar yok maalesef. Kilometre başına tüketilen yakıt ortalamasını ise güncel akaryakıt fiyatlarını baz alarak hesapladık (benzin 4.28 TL, motorin 3.63 TL).
Fiyatlara baktığımızda ise aynı donanıma sahip otomobillerde motor farkından dolayı ciddi fiyat farkı olduğunu görüyoruz. Volkswagen'de bu fark 12.900 tl, Ford'da 15.300 tl, Renault'ta 10.500 tl, Fiat'ta 10.000 tl, Hyundai'de ise 7.500 tl. Yani Hyundai dışındaki firmalarda benzinli/dizel farkı 10.000 tl ve üzerinde.
Listeye yeniden bakalım. Hemen her markanın dizel ve benzin tüketimi arasında 10 kuruşluk bir fark görüyoruz (Renault hariç). Peki nedir bu 10 kuruşluk fark? Cevap çok basit. Yeni aldığınız otomobille 100 bin kilometre yol yaptığınızı varsayalım. Eğer bu araç dizelse akaryakıta 10 bin lira daha az ödersiniz, benzinliyse 10 bin lira fazla ödemiş olursunuz.
Üst paragrafta ne demiştik, benzinli/dizel araçların liste fiyatları arasında ortalama 10.000 TL'nin üzerinde fark var. Yani yeni aldığınız otomobil 100 bin kilometreye geldi ve aradaki fiyat farkını amorti ettiniz.
Gelelim sonuç kısmına...
Burada çok önemli 2 soru var:
Ortalama bir yıl içerisinde kaç kilometre araç kullandığınız benzinli/dizel seçimi için çok önemli. Eğer otomobilinizi yılda 15.000 kilometreden az kullanıyorsanız benzinli tercih etmeniz daha avantajlı. 15 binden fazla kullananlar için ise dizel daha makul gözüküyor. Örneğin aracınızla yılda 10 bin kilometre yol yapıyorsunuz. Aradaki fiyat farkını amorti edebilmeniz için aynı otomobili 10 sene kullanmanız gerekiyor.
İstanbul'un trafik sorununa değinmiştik. Yoğun trafikte -'dur&kalk' fazla olduğu için- yakıt tüketimi her zaman daha fazla olur. Eğer İstanbul'da yaşıyorsanız dizel motora sahip bir otomobilin sizin için daha uygun olduğunu söyleyebiliriz. Trafik sorunu olmayan bir şehirde yaşıyorsanız benzinliyi tercih edebilirsiniz (bir üst paragrafta yaptığımız açıklamayı dikkate almak kaydıyla).
Sonuç