Silikon Vadisi’nden dünyaya  teknoloji satıyor: Türk Telekom 1 trilyon dolarlık pazarda önemli oyuncu olacak

Türk Telekom, grup şirketi Argela ve iştiraki Netsia ile Silikon Vadisi’nde dünyaya teknoloji ihraç ediyor. Amerika’da teknolojinin kalbinde 5G teknolojileri adına çok önemli çalışmalar yaptıklarını açıklayan Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, Silikon Vadisi’nde, 5G’nin yol haritasının çizilmesinde aktif rol üstlenerek, küresel arenada Türkiye’yi başarıyla temsil ettiklerini belirtti.

İdris Saruhan
Fotoğraf: Arşiv

Dünyanın teknoloji merkezi olarak kabul edilen ABD’deki Silikon Vadisi’ne Türk mühendis gücüyle giriş yapan Türk Telekom, bölgeden tüm dünyaya teknoloji ihracatı gerçekleştiriyor. Türk Telekom Grubu’nun Ar-Ge çalışmaları yapan grup şirketi Argela ve iştiraki Netsia’nın çalışmaları hakkında konuşan Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal, “Teknoloji ve inovasyonun kalbinin attığı topraklarda Türk mühendislerinin gücünü dünyaya göstermek adına yerimizi almış bulunuyoruz” dedi. Amerika’da teknolojinin kalbinde 5G teknolojileri adına çok önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Önal, “Silikon Vadisi’nden dünyaya teknoloji ihraç ediyoruz” diye konuştu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/09/13/03/16/resized_34a92-f44f6310turktelekomceosuumitonal.jpg

YOL HARİTASINDA AKTİF ROLDEYİZ

İŞİN MUTFAĞINDA OLMAYI ÖNEMSİYORUZ

Dünya devlerinin tamamının Silikon Vadisi’nde bulunduğunu vurgulayan Ümit Önal, “Biz de işin mutfağında olmak, burada pişirdiklerimizi tüm dünyaya servis etmek istiyoruz. Bu yüzden Silikon Vadisi’nde olmayı önemsiyoruz. Dünyada teknolojiyle ilgili fikirler ilk önce Silikon Vadisi’nde üretiliyor” şeklinde konuştu. Türk Telekom’un, teknolojiye bu kadar yatırım yapmasının arkasında iki temel amaç bulunduğuna işaret eden Önal, şunları söyledi: “Birincisi, yerli milli teknolojilerin üretilmesini ve kullanılmasını sağlamak. İkincisi ise ülkemizi teknolojisiyle uluslararası arenada ön plana çıkarmak ve ülkemizin dünyaya teknoloji ihraç etmesine katkı sağlamak. Türk Telekom, bu iki amaca ulaşmak için büyük ölçüde, grup şirketi Argela vasıtasıyla sahip olduğu ABD Silikon Vadisi’ndeki şirketi Netsia’dan yararlanıyor.”

5G ÇALIŞMALARI İKİ KOLDAN İLERLİYOR

FİBER AĞA YAPAY ZEKA

Netsia SEBA (SDN Enabled Broadband Access) projesi ile fiber ağların yapay zeka ile yönetilmesini sağlıyor ve donanım konusunda tedarikçi bağımlılığını ortadan kaldırıyor, maliyetleri düşürüyor.

SEBA çözümü daha şimdiden dünya çapında büyük ilgi görüyor. İngiltere, Almanya, Brezilya, Tayvan’ın ileri gelen operatörlerince deneniyor.

SEBA, 1 trilyon dolarlık telekom pazarında önemli bir avantaj sunuyor. Türk Telekom, Netsia ile bu iki alanda önemli bir oyuncu haline gelmiş durumda.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/09/13/03/15/resized_022a7-06bed8a2fiber.jpg

16 YILDA 17,9 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM