Türk oyun sektörü adından söz ettirdikçe üretim ve yatırım tarafı da güçleniyor. Bu topraklardan çıkan ilk milyar dolarlık girişim olan (unicorn) Peak Games’in başarısı bu alandaki girişimci sayısını artırdı. Dünya çapında 3.4 milyar oyuncu bulunurken, ülkemizde bu sayı 46 milyon civarında. Bu ilgiye paralel olarak ülkemizde 800 kadar oyun şirketi faaliyette. Hal böyle olunca, girişimcilik eko-sistemini destekleyen yapılar da gelişiyor. İstanbul’da bulunan StartGate, oyun girişimcilerine özel bir merkez sunuyor.
ABD’DE İLK 5’TEYİZ
7/24 açık olan kampüste uyku odalarından, deneyim laboratuvarlarına; müzik stüdyosundan spor salonuna kadar her şey düşünülmüş. Kendilerini oyun sektörünün Silikon Vadisi olarak tanımlayan StarGate ve PlayGate Ventures Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cihat Durmuş, yeni unicornlar kazandırmak için çok yünlü bir teknoloji üssü oluşturduklarını söyledi. Merkezden şu ana kadar çıkan oyunların ulaştığı değerlemenin yaklaşık 200 milyon dolar olduğunu belirten Durmuş, “Hedefimiz bu değeri 1 milyar dolara taşımak. Türk oyun sektörü küresel çapta biliniyor. Örneğin, ABD'de en çok oynanan ilk 5 mobil oyundan bazıları Türk yapımı. Türkiye’nin bu başarısını PC ve konsol tarafına taşımayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
ASELSAN’DAN EPDK’YA GÜÇLÜ İŞ BİRLİĞİ
Durmuş, kampüsteki potansiyeli şu örneklerle özetledi: “Savunma sanayii ile de iş birliklerimiz var. TUSAŞ, HAVELSAN, ASELSAN gibi kurumlarla çalışan girişimcilerimiz bulunuyor. Bu kurumlara yönelik eğitim simülasyonları başta olmak üzere oyun geliştirme tarafında yardımcı oluyorlar. Örneğin TİTRA, bir girişimcimize hem yatırım yaptı hem de ürün modeli sağladı.” Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile bir çalışma yaptıklarını vurgulayan Durmuş, “Elektrik dağıtan şirketlerin iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinde kullanılacak oyun simülasyonları hazırlıyoruz. Bu işi içerideki bir girişimcimiz tamamlayacak. Oyunlar üzerinden ilgili şirket çalışanları iş sağlığı alanında eğitim alabiliyor” dedi.