Teravih namazının faziletleri

Teravih namazı, İslam dininde Ramazan ayının önemli ibadetlerinden biridir. Ramazan ayı, müminler için manevi bir aydır ve bu ay boyunca oruç tutarak, ibadetler yaparak, zikirlerde bulunarak ve Kur'an-ı Kerim okuyarak Allah'ın rızasını kazanmaya çalışırlar. Teravih namazı da bu ibadetler arasında yer alan ve özellikle Ramazan ayında kılınan nafile bir namazdır. Peki teravih namazının faziletleri neler? İşte Diyanet İşleri Başkanlığından derlediğimiz bilgilerle soruların cevapları.

Teravih namazının faziletleri neler?

Teravih namazı, Ramazan ayında farz olan beş vakit namazın dışında kılınan bir nafile namazdır. Teravih namazının birçok fazileti vardır. Teravih namazının faziletlerine haberimizden ulaşabilirsiniz.

TERAVİH NAMAZININ FAZİLETLERİ NELER?

Resûl-i Ekrem bizzat teravih namazını kıldığı gibi, “Ramazan ayını inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek ihya eden kimsenin geçmiş günahları bağışlanır” hadisiyle (Buhârî, “Ṣalâtü’t-terâvîḥ”, 1; Müslim, “Ṣalâtü’l-müsâfirîn”, 173, 174) bilhassa gece ibadetlerinin ve teravih namazının kastedildiği yorumu yapılmıştır. Bu tür hadislerden hareketle İslâm âlimleri, teravih namazının erkek ve kadın her Müslüman için sünnet olduğu konusunda görüş birliğine varmıştır.

TERAVİH NAMAZINI CEMAATLE KILMANIN HÜKMÜ NEDİR?

Nafile namazların tek başına kılınması daha faziletli olduğu halde, teravih namazının cemaatle kılınması Hz. Peygamberin (s.a.s.) uygulamasıyla sabittir. Nitekim Hz. Peygamber teravih namazını birkaç defa cemaate kıldırmış, ancak daha sonra farz olur düşüncesiyle cemaate kıldırmaktan vazgeçmiştir (Buhari, Salatü’t-Teravih, 1; Müslim, Salatü’-Müsafirin, 177). Hz. Ömer halife olunca, halkın dağınık bir şekilde teravih namazı kıldıklarını görüp, tekrar cemaatle kılınmasının daha uygun olacağını düşünmüş ve sahabeyle istişare ederek bu namazın yeniden cemaatle kılınmasını başlatmıştır. Halkın vecd içinde bu namazı kıldıklarını görünce, “Ne güzel bir adet oldu” diyerek memnuniyetini belirtmiştir (Buhari, Salatü’t-Teravih, 1). Hz. Ali de, bu uygulama sebebiyle “Ömer mescitlerimizi teravihin feyziyle nurlandırdığı gibi, Allah da Ömer’in kabrini öyle nurlandırsın.” (Müttaki, Kenzü’l-ummal, XII, 576) diye dua etmiştir.

TERAVİH NAMAZININ VAKTİ NE ZAMANDIR? YATSI NAMAZINI KILMADAN ÖNCE TERAVİH KILINSA GEÇERLİ OLUR MU?

Teravih ve vitir namazının vakti, yatsı namazının vaktidir. Ancak hem teravih hem de vitir namazı, yatsı namazının farzından sonra kılınır. Bu itibarla yatsı namazının farzından önce kılınan teravih ve vitir namazlarının iade edilmesi gerekir. Eğer vakit çıkmış ise; teravih’in kazası gerekmez, vitrin kazası gerekir (İbnü’l- Hümam, Feth, I, 487; Kasani, Bedai’, I, 290).

ÖZGÜN
Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?

ÖZGÜN
Teravih namazı farz mı sünnet mi?