Torba Yasa'da son gelişmeler: 3600 ek gösterge ve Bağkur prim günü düzenlemesi meclis gündeminde! Torba Yasa meclisten geçti mi, ne zaman çıkacak?

Torba yasa ile ilgili son dakika gelişmeleri büyük bir merakla takip ediliyor. 9. Yargı Paketi’nin TBMM gündemine girmesiyle birlikte torba yasa maddelerinin yarısından fazlası kabul edildi. 3600 ek gösterge, Bağ-Kur 7200 günden emeklilik ve ev hanımlarına prim desteği gibi önemli çalışmalar dikkat çekiyor. Peki, Torba Yasa maddeleri onaylandı mı, 3600 ek gösterge ve Bağkur 7200 prim gün sayısı Meclis'e geldi mi? Torba Yasa meclisten geçti mi, ne zaman çıkacak? İşte konuya ilişkin son dakika gelişmeleri...

Torba yasa

Torba Yasa son dakika gelişmeleri takip edilmeye devam ediyor. Ekonomik, sosyal ve hukuksal birçok yeni düzenlemeyi içeren Torba Yasa maddeleri ve içeriğiyle gündeme yerleşti. 3600 ek gösterge, Bağ-Kur 7200 günden emeklilik, ev hanımlarına prim desteği gibi önemli konuları içeren bu düzenlemeler için gözler TBMM’ye çevrildi. Peki, torba yasa 2024 ne zaman açıklanacak ve içeriğinde neler var?

TORBA YASADA SON DURUM 2024

TEkim ayı itibarıyla Meclis'in mesaiye başlamasının ardından gözler 9. Yargı Paketi ve Torba Yasa gelişmelerine çevrildi.. Emekliler yılı olarak adlandırılan 2024’te emeklilikte reform için önemli adımlar atılıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın açıklamalarıyla birlikte emeklilik çalışmaları ve 3600 ek gösterge gibi konular araştırılmaya devam ediyor.

TORBA YASA MECLİS'TEN GEÇTİ Mİ?

Torba yasa ile birlikte 3600 ek gösterge, ev hanımlarına emeklilik ve ekonomik olarak atılacak birçok konunun görüşülmesi bekleniyor.

İşte, Torba Yasa maddeleri ve içeriği son durum 2024:

Bakan Işıkhan'ın konuya ilişkin yaptığı açıklamalar şu şekilde:

"Ev kadınlarına yönelik 3'te 1 prim desteği kapsamında çalışmalar başlatıldı.

İsteğe bağlı sigorta kapsamında bir sistem kuruluyor. Bu, Sayın Cumhurbaşkanı'nın sözü doğrultusunda gerçekleştirilecek ve zamanı ve şartları oluştuğunda hayata geçirilecek.

Sistemle ilgili sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarıyla fikir alışverişi yapılacak, ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileriyle bir araya gelinerek düzenleme hayata geçirilecek.

Bu düzenleme orta vadede gerçekleştirilecektir."

BAĞ-KUR 7200 GÜNDEN EMEKLİLİK

2008'de gerçekleştirilen reform ile SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı tek çatı altında, SGK bünyesinde birleşti. Ancak her bir kurumun kendine has prim ödeme sistemleri ve emeklilik şartları hala devam ediyor.

SSK'da sigortalılık süresi, işe giriş tarihlerine göre belirleniyor. 1999 öncesi sigortalılar için prim ödeme şartı 5000 ile 5975 gün arasında değişirken, bu tarihten sonra 7000 güne, 2008 sonrası ise kadın ve erkek çalışanlar için 7200 güne çıkarıldı.

BAĞKUR EMEKLİLİK PRİM GÜN SAYISI DÜŞECEK Mİ?

Yapılması beklenen yeni düzenleme ile küçük esnaf ve çiftçiler için büyük bir kolaylık sağlanacak. Bağ-Kur'luların 9000 gün olan prim ödeme şartı 7200 güne düşürülecek. Özellikle 8 Eylül 1999 ile 30 Ocak 2008 tarihleri arasında sigortalı olanlar için geçerli olan bu yeni düzenleme, hem kadınlarda hem de erkeklerde prim gün sayısını 9000 günden 7200 güne düşmesi ön görülüyor.

EV HANIMLARINA PRİM DESTEĞİ

Ev hanımlarına prim desteği düzenlemesi de torba yasada yer alacak önemli maddelerden biri. Bakan Işıkhan, “Ev kadınlarına yönelik 3’te 1 prim desteği kapsamında çalışmalarımızı başlattık. İsteğe bağlı sigorta kapsamında bir sistem kuruyoruz. Bu düzenlemeyi orta vadede hayata geçireceğiz.” ifadelerini kullandı.

TORBA YASA MADDELERİ

Torba yasa maddeleri ve içeriği henüz tam olarak netleşmemekle birlikte, 3600 ek gösterge, kademeli emeklilik, Bağ-Kur 7200 günden emeklilik, ev hanımlarına prim desteği gibi düzenlemeler en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Kademeli emeklilik konusunda Bakan Işıkhan, “Gündemimizde staj sigortalılar ve kademeli emeklilikle ilgili bir çalışmamız yok.” şeklinde açıklama yaptı.

BAKAN IŞIKHAN'IN AÇIKLAMALARI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-Kur emeklilik düzenlemesi ve ev kadınlarına prim desteğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Emekli prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200'e düşürülmesine ilişkin konuşan Bakan Işıkhan, "Onu Orta Vadeli Plan'da hayata geçireceğiz. Onda sıkıntı yok. O söz mutlaka yerine gelecek ama bütçe disiplininden de çok uzaklaşmamamız gerekiyor. Kadınlara prim desteğini de gündemimize alacağız tabii ki." ifadelerini kullandı.

Ev hanımlarına emeklilik (prim desteği), kademeli emeklilik, 3600 ek gösterge, SSK-Bağkur prim eşitlemesi gibi birçok çalışmayı kapsayan yeni torba yasada Bağ-Kur 7200 prim günü ile emekliliğin de olması bekleniyor. Düzenlemenin Meclis'ten geçmesinin ardından Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaşması öngörülüyor.