Trileçe ve güllaç tatlısının tarifini ve yapılışını haberimizden öğrenebilirsiniz. Ramazan ayında tatlı tariflerini deneyerek farklı lezzetlere ulaşmak isteyenler tarifleri inceliyorlar. Sizlere sunacağımız tatlı tarifleri ile trileçe tatlısının en leziz halini ve güllaç tatlısının farklı bir yönünü öğreneceksiniz. İşte Ramazan'a özel tatlı tarifleri…
Bonus:
Süt ve Unun Mucizesi Trileçenin Sırları
Son günlerin popüler tatlısı trileçeyi nasıl bilirdiniz?
Bayat Ekmek Tatlısı
Bayatlamış ekmeklerle başlar trileçenin yolculuğu… Eski insan için her şeyin kıymeti var tabii; Arnavutluk'ta bayat ekmekleri değerlendirmek amacıyla, üzerine sıcak şekerli su döküp tatlı niyetine yenmeye başlar. Kreması, sosu derken; zamanla gelişen tatlı sonunda trileçe halini alır.
“Tres Leches” Yani 3 Süt
Trileçe aslında iki İspanyolca kelimenin birleşiminden oluşuyor. Tres ve Leches, yani 'üç' ve 'süt' ya da bir başka deyişle üç sütlü tatlı... İspanyolcada 'tres' 3, 'leches' süt anlamına geliyor. Yani, tatlının Güney Amerika kökenli olma ihtimali de mümkün. Üç farklı sütün (manda, koyun, keçi) karışımından oluşan tatlının üzerine, karamel sosu gezdiriyorsunuz; sonra parmaklarınızı yiyorsunuz.
En iyi trileçe sizinki olsun istiyorsanız yumurtaları iyi çırpın
Tatlının en can alıcı noktası yumurtaların çırpılmasında. Teker teker kırdığınız yumurtaları önce yavaş, sonra yüksek devirde yaklaşık 5 dakika kadar çırpmalısınız.
Şeker ilave etseniz de, çırpmaya devam
Yumurtaları ürkütmeden 2 yemek kaşığı atın ve çırpmaya devam edin. Sırasıyla 8 yemek kaşığı daha şeker ekleyin. Artık elinizi korkak alıştırmanıza gerek yok. Toplam 10 yemek kaşığı şeker olacak.
Bir kap daha hazırlayın
Bu işte özen önemli. Ayrı bir kaba sırasıyla sıvı yağ, un, irmik, vanilya ve kabartma tozunu atın. Unu elemenizi tavsiye ederim.
Çırpmaktan kolunuz yorulsun
Şimdi, kaplardaki karışımları birbirine karıştırabilirsiniz. Bundan sonraki püf noktası, hamuru iyi çırpmak. Önce düşük, sonra yüksek devirde çırpmaya devam edin. Çırpmaktan kolunuz yoruluncaya kadar bırakmayın.
Fırını önceden ısıtmayı unutmayın
İyice karıştırdığınıza eminseniz; karışımı fırın tepsinize dökün ve 170 derece önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin.
Yeni bir kap daha çıkarın
Tüm şerbet malzemelerinizi yeni bir kaseye koyun ve süt köpürünceye kadar çırpın. Şerbeti, yeniden kavuşmak üzere buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Enfes bir karamel sos geliyor
Şekeri tavaya koyup orta ateşte pişirin. Bu süreç sizi yormayacaktır; şekeri kendi haline bırakın. Karamelize olmak kolay değil; işlem biraz uzun sürebilir. Yalnız bu süreçte, şekeri başı boş bırakmaya gelmez; rengi karamele dönmeden yakalayıp ateşin altını kapatın. İşte şimdi tereyağı ile kremayı hızlıca içine ilave edin ve karıştırın.
Evinizden gelen harika kokuları duyar gibiyim
Sabırsızlandığınızı biliyorum; az kaldı. Fırından çıkardığınız kekinize kürdanla birkaç delik açmayı unutmayın. Şimdi buzdolabından şerbeti çıkarıp, kekinizin üstüne dökebilirsiniz.
Mutlu sona az kaldı
Karamel sosunu da eklediğinizde tatlınız hazır. Şimdi parmaklarınızı yemeye hazır olun.
Afiyet olsun.
Malzemeler
Kek için
5 adet yumurta
10 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
10 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı irmik
1 paket vanilya
1 paket kabarma tozu
Şerbeti için
5 su bardağı soğuk süt
5 yemek kaşığı tozşeker
400 ml krema
2 yemek kaşığı süttozu
Karameli için
5 yemek kaşığı tozşeker
1 yemek kaşığı margarin
1 paket krema
Güllaç Tarifi
Malzemeler
Üzeri için:
Süt, şeker tencereye alarak ısıtın, şekerler tamamen erisin. Süt oda sıcaklığında ılınmaya bırakılır. Süt kaynar olursa tatlınız hamur olur o nedenle el yakmayak şekilde olmalı sonra tatlıyı tepsiye döşüyoruz. Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde derince bir tepsiye koyuyoruz. Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir iki kepçe süt döküyoruz. Beş güllaç yaprağı için aynı işlemi tekrarlayalım ve 5. katı da ıslattıktan sonra bu kata ceviz serpelim ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak serelim. Kalan şekerli sütten bir su bardağı kadar alalım içerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyip tatlının üzerine gezdirelim. Tatlıyı buz dolabında muhafaza edinizin. En az 2-3 saat dinlendirdikten sonra üzerini isteğe göre süsleyerek servis edebilirsiniz.
Trileçe ve güllaç tarifini sizler için hazırladık. Ramazan ayında sofralarında farklı lezzetler arayanlar değişik tatlı tariflerini denemek istiyorlar. Bizler de sizler için hazırlayabileceğiniz trileçe ve güllaç tarifini hazırladık. İşte Ramazan'a özel tatlı tarifleri ve trileçenin yapılışı…