Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti 8. Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmada, 2025 yılında dar gelirli aileler için yeni bir destek sistemi olan "Vatandaşlık Maaşı" uygulamasının başlayacağını duyurdu.
Erdoğan, "Aile bazlı gelir tamamlayıcı sosyal destek sistemi ile ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın yanında olacağız" diyerek, bu sistemle ailelerin gelirlerinin asgari ücret seviyesine tamamlanacağını ifade etti.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, "Aile Bazlı Vatandaşlık Maaşı uygulamasını başlatacağız. Aile Koruma Kalkanı Programı'yla ev hanımlarının emekliliğine destek sağlayacağız. Türkiye'de, Koruyucu Aile Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi'ni uygulayacağız. Geçici Koruyucu Aile Programı'nı hayata geçireceğiz." dedi. İşte vatandaşlık maaşına ilişkin detaylar.
Vatandaşlık maaşı verilecek mi?
Vatandaşlık maaşı ile ilgili merak edilenler Aile ve Sosyal Hizmetler eski Bakanı Derya Yanık'ın açıklamalarıyla ortaya çıkmaya başlamıştı. Derya Yanık, vatandaşlık maaş ödemesine ilişkin, “Aile Destek Programı'ndan elde ettiğimiz tecrübeler ile önümüzdeki dönemde de bu programı devam ettirmeyi arzu ediyoruz. Programımızı bir anlamda bütüncül bir çevreye dönüştürüp koruyucu ve önleyici sosyal yardımı da içine alacak şekilde bir vatandaşlık maaşına dönüştürme çalışmamız var.” demişti. Peki, Vatandaşlık maaşı nedir, kimler alabilir? Vatandaşlık maaşı ne zaman verilecek? İşte, Bakan Derya Yanık'ın konuyla ilgili verdiği detaylar.
Aile bazlı vatandaşlık maaşı verilecek
Vatandaşlık maaşı nedir, kimler alır?
Bu ödeme, vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılamasına ve sosyal refah seviyesinin yükselmesine yardımcı olmaktadır. Vatandaşlık maaşı, hane başına gelire göre belirlenmektedir. Hane geliri asgari ücretin üçte ikisinin altında olan aileler, vatandaşlık maaşı almaya hak kazanmaktadır. Vatandaşlık maaşı, hanedeki kişi sayısına göre de değişmektedir.
Aile ve Sosyal Hizmetler eski Bakanı Derya Yanık konu hakkında açıklamalarda bulunmuştu. Vatandaşlık maaşı hakkında yapılan açıklamaları şöyle olmuştu: "Kriterlerin önemli bir kısmı mevcut. Bütünleşik sosyal yardım sistemimiz BM ölçeğinde de iyi uygulama örneklerinden birisi kabul edildi. 28 kurum ve kuruluşun verilerinin doğrudan entegre olduğu, herhangi bir vatandaşımız 'Ben sosyal yardımlardan yararlanmak istiyorum' diye müracaat ettiğinde; 'Hanesinde kaç kişi var? Engelli var mı, yaşlı var mı? Çocuk var mı? Geliri olan kaç kişi var? Gelir miktarı ne kadar?' bütün bunları ölçtüğümüz bir sistemimiz var. Farklı durumları tespit edebilmemiz için haneleri ziyaret ettiğimiz, hem teknik anlamda vatandaşın gelir düzeyini tespit ettiğimiz süreç var. Koruyucu ve önleyici sosyal yardımların tespiti noktasında bu sürecimizi işleteceğiz. Aynı aileden birkaç kişi bu maaştan faydalanabilecek. Sosyal yardımlarımız hane temellidir."
Vatandaşlık maaşı ne zaman verilecek? Aile Destek Programı vatandaşlık parası kime verilecek?
Derya Yanık açıklamalarına şu sözlerle devam etmişti:"Aile Destek Programı'ndan elde ettiğimiz tecrübeler ile önümüzdeki dönemde de bu programı devam ettirmeyi arzu ediyoruz. Programımızı bir anlamda bütüncül bir çevreye dönüştürüp koruyucu ve önleyici sosyal yardımı da içine alacak şekilde bir vatandaşlık maaşına dönüştürme çalışmamız var. Bunu önümüzdeki süreçte inşallah tekrar kamuoyuyla paylaşacağız."
Vatandaşlık maaşı alma şartları neler?
Vatandaşlık maaşından yararlanmanın şartları şunlardır:
Vatandaşlık maaşı başvurusu nasıl yapılır?
Vatandaşlık maaşı başvurusu, e-Devlet üzerinden veya Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın il ve ilçe müdürlüklerine yapılabilmektedir.
e-Devlet üzerinden başvuru yapmak için:
e-Devlet'e giriş yapın.
"Sosyal Hizmetler" sekmesine tıklayın.
"Aile Destek Programı" başlığına tıklayın.
"Başvuru Yap" butonuna tıklayın.
Başvuru formunu doldurun ve başvurunuzu tamamlayın.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın il veya ilçe müdürlüğüne gidin.
"Aile Destek Programı" başvuru formunu doldurun.
Başvuru formunu ve gerekli belgeleri teslim edin.