ABD artık istenmeyen ülke: Güvenilirliği ve itibarı dip yaptı

Kabil kriziyle Washington’un iyice görünür hale gelen tek taraflı kaos politikasına müttefiklerden sert eleştiriler yöneltilirken, bölge ülkeleri Amerikan kurumlarına kapılarını bir bir kapatmaya başladı. Pakistan başta olmak üzere Kırgızistan ve Özbekistan CIA’ya faaliyet göstermek için izin vermedi. Çin’in yarı resmi yayın organı Global Times’ta “Tayvan Afganistan’dan ders çıkarsın” başlığıyla bir makale yayımlandı.

Sernur Yassıkaya
Afganistan fiyaskosunun ardından güvenirliği dip yapan ABD, istenmeyen ülke konumuna düştü.

Ocak ayında “Amerika geri döndü” sloganıyla göreve gelen Joe Biden yönetiminin Afganistan fiyaskosu, ABD’yi küresel çapta istenmeyen ülke konumuna düşürdü. Adımını attığı her ülke ve bölgede arkasında kaos bırakan Washington’ın amaç ve hedeflerindeki belirsizlik ABD’ye müttefik ülkelerde dahi tepkiyi artırmış durumda. ABD’nin tek taraflı politikalarıyla, Kuzey Atlantik İttifakı’nın (NATO) da itibarını ve gücünü zayıflattığı belirtilirken, Washington’ın ilişkiye girdiği ülkeleri yarı yolda bırakan ve sorumluluk alamayan politikaları karşısında tepki çığ gibi büyüyor. Öyle ki New York Times’ta yayımlanan makalede Amerikan askeri varlığının Afganistan’dan çekilmek zorunda kalmasının ardından ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı’na (CIA) bölgede kapıların kapandığı kaydedildi.

DÜNYA
Afganistan Cumhurbaşkanı Gani'nin tutuklanması için Interpol'a başvurulacak: Devlet kasasından 169 milyon dolar da kaçırmış

CIA’E YER YOK

EVİNE DÖNDÜ

Yine New York Times’a konuşan bir Fransız analist François Heisbourg, Afganistan’da olup biten nedeniyle Amerikalılara güvenilemeyeceği algısının uzun dönemde derinleşeceğini belirterek, “Biden Amerika geri döndü dediğinde insanlar ‘Evet, Amerika evine döndü’ karşılığını verecek” sözleriyle Washington’ın girdiği itibar krizini gözler önüne serdi.

DÜNYA
Afganistan Cumhurbaşkanı Gani ve ailesinin nerede olduğu ortaya çıktı

GÜNDEM
Bakan Akar: Afganistan'da Mehmetçiğin güvenliği için her türlü tedbiri aldık

NATO’NUN EN BÜYÜK YENİLGİSİ

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/08/19/04/23/resized_4b94b-8ca6cd53mansetek.jpg

HEGEMONİK GÜCÜN SONU

Ağustos ayı başında The National Interest dergisinde çıkan bir analizde ABD’nin küresel hegemonyasının çöküş yaşadığı belirtilmişti. Yazıda, ABD’nin artık müttefiklerine söz geçiremediğine, geniş çaplı ve uzun süreli operasyonlarda üstünlük sağlayamadığına işaret edilmişti. Rusya ve Çin gibi potansiyel rakiplerine meydan okumasına karşın, dış politikada ABD’nin güç yarışında artık bocaladığı belirtilen makalede, Afganistan da bu duruma örnek gösterilmişti.

ÇİN’DEN TAYVAN’A MESAJ