Avrupa'nın üvey evlatları

Koronavirüs salgınını yönetmekte sınıfta kalan Avrupa Birliği, aşıya ulaşmada da kendisine komşu ülkeleri yolda bıraktı. Bosna Hersek, Kosova, Kuzey Makedonya, Ukrayna henüz aşılama programlarına başlayamadı. Brüksel’in yüzüstü bıraktığı ve ellerinde tek doz aşı bulunmayan ülkeler çareyi Çin ve Rus aşısı gibi alternatiflerde aramaya başladı.

Dış Haberler
Fotoğraf: Arşiv

Avrupa Birliği geçen yıl Kovid-19 salgınında başta kendi üyeleri olmak üzere özellikle Balkanlarlar ve Ukrayna gibi işbirliği ve ortaklık içinde olduğu ülkelere yardım politikasındaki yetersizlik aşıda da kendini gösteriyor. Brüksel hali hazırda, İngiltere, ABD ile girdiği aşı savaşında çaresiz bir konumdayken, öte yandan Ukrayna, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya, Kosova ve Sırbistan gibi yakın komşularının aşı ihtiyacını karşılama konusunda da sınıfta kaldı. Euronews’un haberine göre AB, gelişmekte olan ülkelere aşı yardımı yapmayı amaçlayan COVAX programı için 870 milyon euroluk ve ek olarak “Batı Balkanlar Ortaklık Programı” çerçevesinde 70 milyon euroluk yardım taahhüt etmesine rağmen Balkan ülkelerinin çoğu henüz aşılamaya başlayamadı. Gelişmeler karşısında AB’den umudunu kesen bazı ülkeler ise Çin ve Rus aşılarına yöneldi.

DÜNYA
AB hakkından fazla aşı istiyor

ÇİN VE RUSYA’YA BAŞVURDU

ARNAVUTLUK YALNIZ BIRAKMADI

Kosova da, Bosna Hersek gibi AB’nin salgın karşısında yolda bıraktığı ülkeler arasında yer alıyor. 1 Şubat itibariyle Kosova’ya henüz ulaşan aşı bulunmuyor. Ülkenin sağlık bakanı Armed Zema, “ilk paket aşının Şubat ayının ikinci yarısında ülkelerine gelmesini beklediklerini” açıkladı. COVAX programına Aralık ayında dahil olan ülkeye yardım Arnavutluk’tan geldi. AB’nin aşı politikasını eleştiriyle bilinen Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Kosova’da ön saflarda mücadele eden sağlık personelinin aşılanması için sembolik miktarda aşı vereceklerini belirti. Ramai Kosova ve Arnavutluk “sevinç ve tasada birdir” açıklaması yaptı.

KORONAVİRÜS
Dünya Sağlık Örgütü’nden Avrupa Birliği’ne eleştiri: Salgın sürecini uzatabilir

MAKEDONYA PEKİN’LE GÖRÜŞÜYOR

SIRBİSTAN İŞİ SIKI TUTTU

Sırbıstan, Balkanlar’da aşılama konusunda komşularına göre bir adım önde ama bunu AB’den aldığı yardıma borçlu değil. Geçen sene maske ve diğer tıbbi ihtiyaçlar konusunda Brüksel tarafından yüzüstü bırakılan Belgrad yönetimi, aşı konusunda kendi girişimlerini başlattı ve Çin, rusya ve Pfizer firmalarıyla doğrudan bağlantıya geçti. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, COVAX programı için bölgede ilk ödeme yapan ülke olduklarını buna karşın henüz tek bir doz aşıya ulaşamadıklarını belirtti.

44 MİLYONA SIFIR DOZ

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2021/02/09/01/23/resized_1fd31-e81e00f7mansetresimustusirbistancin.jpg

Ahlaksız Kanada!