Çin-ABD arasında sıcak atışma

ABD’de Biden yönetimi ile Çin arasında ilk üst düzey temasta söz dalaşı yaşandı. Alaska’daki zirvede ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çin’in Doğu Türkistan, Hong Kong, Tayvan’da yaptıklarının küresel istikrarı tehdit ettiğini söyledi. Çin Dışişleri Bakanı Wang da ABD’nin iç işlerine müdahalesini ‘zorba tavır’ olarak niteledi. Yüksek gerilim medya önünde karşılıklı suçlamalarla sürdü.

Alaska’nın Anchorage kentinde gerçekleşen iki günlük zirvenin açılışında taraflar medya önünde karşılıklı suçlamalarda bulundu.

Çin ve ABD arasında gerilimi düşürme ve sorunlu alanları ele alma amacıyla gerçekleştirleceği belirtilen zirve ilk dakikada yüksek gerilime sahne oldu. ABD’de Joe Biden yönetimi ve Çin arasında Alaska’da yapılan ilk üst düzey görüşmelerde, taraflar birbirlerine sert suçlamalar yöneltti. Çinli yetkililer ABD’yi diğer ülkeleri “Çin’e saldırmaya” kışkırtmakla suçlarken, ABD’li heyette Çin’in çeşitli konulardaki insan hakları ihlallerini medya önünde gündeme getirdi. Anchorage kentindeki gerilimli görüşmeye Amerikan tarafında Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çin tarafındaysa Çin’in en üst düzey dış politika yetkilisi Yang Jiechi ile Dışişleri Bakanı Wang Yi katıldı. 1 saat medya önünde sıcak atışmaya sahne olan zirve iki süper güç arasında gerilimin ticari alandan siyasi alana yükselmesi yorumuna neden oldu.

DÜNYA
ABD’den Çin ve Rusya’ya karşı yığınak

DÜZENİ TEHDİT SUÇLAMASI

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, sözünü sakınmadığı açılış konuşmasında söyledi.

EKONOMİ
ABD'nin Xiaomi'ye yaptırım nedeni ortaya çıktı: Çin'den ödül aldılar

‘SİYAH AMERİKALILARI KATLEDİYORSUNUZ’

Yang, ABD’nin evrensel değerlerden bahsetmesini eleştirerek, “Ne ABD’nin kendisi ne de batı dünyası uluslararası kamuoyunu temsil ediyor” ifadesini kullandı. Kongre baskınına gönderme yaparak, ABD’deki insan haklarının dibe vurduğunu savunan Yang, siyah Amerikalılar’ın “katledildiğini” vurguladı.

DÜNYA
ABD merkezli düşünce kuruluşundan 'Çin' raporu: Uygur Türklerini yok etme amacı güdüyorlar

‘ZORBA TAVRI TERK EDİN’

Çin Dışişleri Bakanı Wang da dile getirdi. Yang’a karşılık veren ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan ise Washington’ın Çin ile bir çatışma istemediğini söyledi, ancakdiye de ekledi.

DÜNYA
Çin'den ABD'yi endişelendiren adım: Dünyanın en büyük donanmasına sahip oldular

Dünyanın gözü önünde tartıştılar

DÜNYA
AB'den Uygurlara baskı uyguladığı gerekçesiyle Çin'e yaptırım kararı