Zaporijya endişesi büyüyor: Dünya diken üstünde nükleer santrali takip ediyor

Rusya-Ukrayna arasındaki savaş tüm şiddetiyle sürerken, çatışmaların Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Nükleer Santrali sahasına sıçraması dünyayı endişelendiriyor.

Dış Haberler
Zaporijya

Rusya Ukrayna arasındaki savaş tüm şiddetiyle sürerken, çatışmaların Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali sahasına sıçraması, tüm dünyayı alarm konumuna geçirdi. Zaporijya Nükleer Santrali sahasına yönelik günlerdir süren topçu saldırıları nedeniyle Ukrayna ve Rusya, birbirini suçlamaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Ukrayna yetkilileri, Rusya’nın çoklu roketatar saldırıları sonucu, santralin soğutucu ünitelerinden birinin zarar gördüğünü ve nükleer sızıntı riskinin bulunduğunu açıkladı. Bölgede kontrolü sağlayan Rus yanlısı yönetim, nükleer santral yakınlarına Ukrayna ordusunun topçu ateşleri gerçekleştirdiğini duyurdu. Rusya Lideri Vladimir Putin, Frasnız Mevkidaşı Emmanuel Macron ile yaptığı telefon görüşmesinde Ukrayna’yı Zaporijya Nükleer Santrali’ne saldırmakla suçlayarak potansiyel bir “felaket” konusunda uyardı. Konuyla ilgili önceki gün Ukrayna’ya giden Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres taraflara çağrıda bulundu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/08/20/01/50/resized_51146-e148f85ckc4b1rc4b1m.jpg

ACİLEN ANLAŞMAYA İHTİYAÇ VAR

RUSYA SİLAHSIZLANDIRMAYI REDDETTİ

Guterres’in çağrılarına Rusya Dışişleri Bakanlığı Enformasyon ve Basın Dairesi Başkan Yardımcısı Ivan Nechayev’den cevap geldi. Santralin silahsızlandırılması çağrılarını reddettiklerini belirten Nechayev, “Silahsızlandırma santrali daha da savunmasız hale getirir” dedi. Nechayev, Rusya’nın durumu incelemek üzere Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) temsilcilerinin çok yakın zamanda tesisi ziyaret etmesini beklediklerini dile getirdi.

MİLYONLAR RİSK ALTINDA

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/08/20/01/49/resized_17cab-97e7a6eamanc59fetkutukaliningrade28099ahipersoniktahkimat.jpg

Ukrayna’nın 4 nükleer santrali

Ukrayna’da şu an aktif olmayan Çernobil’in yanı sıra dört büyük nükleer santral bulunuyor. Hizmet veren 15 reaktör, ülke elektriğinin yüzde 52’sini sağlıyor. Hmelnitski, Rivne, Güney Ukrayna ve Zaporijya santrallerinin yanı sıra Kiev ve Harkov’da nükleer araştırmalar amacıyla kullanılan nükleer reaktörler de bulunuyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/08/20/01/49/resized_d5349-0d0d61c7manc59fetkutukc4b1rc4b1mc3bcspatlama.jpg

Kırım’da hedef yine Rus askeri üssü

DÜNYA
Rusya: Ukrayna savaşı ABD yüzünden bitmiyor