Yurt içi ve yurt dışı piyasalarında 2016'nın hareketli ve dalgalı dönemi yeni yılla birlikte de devam ediyor. Merkez Bankası dün kü kararıyla dövizin zorunlu karşılıklarının tüm vadelerde 50 bp düşürüldüğünü ve bu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 1,5 milyar ABD doları ilave likidite sağlanmış olacağını açıkladı.Karar sonrası dolar 3,7'e kadar gerilerken euro 3,98 seviyesinde işlem gördü.
Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Aysun Göksu, yenisafak.com'a yapmış olduğu değerlendirmede, "Döviz varlıklarını incelediğimizde, önceki yılın son toplantısında faiz artırımı kararı alarak piyasalarda etkisini gösteren Amerika Merkez Bankası'nın (FED) piyasaları yönlendirici güç olduğunu söylemek yanlış olmaz" dedi. Göksu, açıklanan son tutanaklarda 'yavaş' ve 'kademeli' vurgusu yer alsa da önceki hafta takip ettiğimiz ABD istihdam rakamları faiz artırımı beklentilerini güçlendirmiş durumda olduğunu ve bu durumun gelişen ülke para birimlerini aşağı yönlü baskılarken dolardaki yükselişi de destekleyen bir gelişme olarak karşımıza çıkardığını ifade etti."Trump'ın yüz günlük eylem planı piyasaların vites arttırmasına neden olabilir"Öte yandan lokal tarafta anayasa değişikliği ve referandum sürecine dair gelişmeler kurda hareketliliğe neden olan bir diğer önemli gelişme olarak takip edildiğini vurgulayan Göksu, "Tüm bunların yanında ABD'nin yeni başkanı Trump'ın görevi devralmasının ardından yüz günlük eylem planına dair gelişmeler piyasalardaki hareketliliğin vites artırmasına neden olabilir. Tabi dış gelişmelerin yanında içeride Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'nın da hamleleri önemli olacaktır. 2017 yılı için sıkı para politikası mesajı veren TCMB'nin kur ve enflasyondaki seyre bağlı olarak vereceği faiz kararı TL varlıklarının rotası açısından önemli olacaktır" dedi.
En fazla reel getiri külçe altından Önceki yılın son günlerinde yatay bir seyir izleyen altın fiyatları 2017 yılında yukarı hareketleriyle ön plana çıkan enstrüman olarak karşımıza çıkmakta.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı aralık ayına ilişkin, "Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları"nı açıkladı.Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde geçen ay en fazla reel getiri 2016 yılında külçe altından elde edildi.Göksu, "Yaklaşık son bir yılın dip seviyesinden gelen alımların ve güvercin bir tutum sergileyen FED tutanaklarının etkisiyle yaklaşık iki haftada yüzde 5 prim yapan ons altında tarım dışı istihdam rakamları sonrası yükselişin hız kestiğini görüyoruz. Önümüzdeki günlerde Trump'ın izleyeceği yol haritası ve FED'in faiz konusundaki tutumu altının yönünü belirleyecek majör gelişmeler olarak ön planda olacaktır.
Altında başlayan yukarı eğilimin devam edebilmesi için 1170 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması gerekebilir. Bu seviyelerin üzerinde bir fiyatlama görülemezse ons altında 1146-1127 önemli destek bölgesi olarak takip edilebilir" açıklamasında bulundu."Gram altın emsallerine oranla daha fazla değer kazanıyor"Ons altındaki hareketlerin yanı sıra iç taraftaki anayasa değişikliği ve referandum sürecine dair gelişmelerin değerli metal üzerinde belirleyici etki yaratabileceğini ifade eden Göksu, "Ons altın 1180 seviyelerinde tutunma çabaları ve Doların rekor yürüyüşü, gram altını daha fazla ön plana çıkarıyor. Yeni yılda Dolar yüzde 5 yükselirken, gram altın yüzde 8 değer kazandı. Dolayısıyla gram altın emsallerine oranla daha fazla değer kazanıyor. Bu gelişmeler doğrultunda gram altın 140.00-142.50 destek bölgesi üzerinde tutunma başarısı gösterirse 144.00-145.00 seviyeleri gündeme gelebilir" dedi.Petrol piyasası 13 Ocak toplantısına odaklandıPetrol piyasasını değerlendirdiğimizde, OPEC ülkelerinin üretimi kısma kararını alınmasının ardından başlayan yükseliş OPEC dışı ülkelerin de arz kesintisine destek vermesi ile devam ettiğini vurgulayan Göksu, "Şimdi ise gözler OPEC ve OPEC dışı ülkelerin 13 Ocak'ta gerçekleştirecekleri toplantıda diyebiliriz. OPEC dışı ülkelerin arzı ne kadar kısacağının görüşüleceği toplantıda alınacak karar petrol piyasası açısından kritik önem taşıyor. Ayrıca OPEC ülkelerin arz kesintisi kararına ne kadar mutabık kalacağı veya arz sorununun çözülmesine destek olacak miktarda kısıntıya gidip gitmedikleri de takip edilecek önemli ayrıntılar olarak öne çıkmaktadır. Siyah altında yükseliş trendinin devam edebilmesi için ham petrolde 55 dolar, brent petrolde ise 58 dolar seviyesinin yukarı yönlü aşılması gerekebileceğini de belirtelim" açıklamasında bulundu.